Laddar

Jättetalangen stannar i Åhus IF

Senare i augusti börjar landslagsmeriterade Saga Jontoft på gymnasiet. Något klubbyte är det däremot inte tal om än – utan istället stannar jättetalangen i Åhus IF. ”Jag har funderat mycket på hur jag ska göra”, säger Jontoft.

delningar

När landslaget för flickor födda 2001 förra året samlades för sina första landskamper fick Åhus IF:s mittfältstalang Saga Jontoft, 15, chansen direkt. Till dags dato har hon hunnit samla på sig sex stycken U17-landskamper, men trots det har hon inte bråttom bort från division 3-klubben Åhus IF.

– Jag ska spela kvar höstsäsongen nu i Åhus och hoppas på att det går bra och att vi blir uppflyttade till tvåan, det skulle vara jättekul. Efter säsongen lär det troligtvis bli KDFF som jag kommer gå över till, säger Saga Jontoft som redan i dag ingår i ett samarbete mellan klubbarna och tränar med den damallsvenska föreningen två gånger i veckan.

Hur har tankarna gått, mellan att stanna i Åhus hösten ut kontra flytta till KDFF direkt? – Jag har funderat mycket på hur jag ska göra. Men detta samarbetet har varit så bra. Jag har fått både tempo och fysik i Kristianstad och mycket speltid i Åhus, vilket jag också tycker är viktigt. Det har blivit en bra balans. Sen i Åhus är det lite äldre spelare, så jag har fått mycket fysik där med. Så det har känts bra tycker jag, förklarar Saga Jontoft.

För många lovande fotbollsspelare innebär starten av gymnasiet även en flytt till en elitförening, men för Saga Jontofts del får det alltså vänta i ett halvår. Även om en övergång till Kristianstads DFF ännu inte är helt spikad har det inte varit tal om att flytta till någon annan förening för hennes del.

– I och med att jag ska gå på gymnasiet i Kristianstad så blir det smidigt. Det är nära och bra och så. Det blir väl lite naturligt, jag ska ju gå NIU, fotbollsgymnasiet. Det har väl inte varit snack om något annat alls faktiskt.

Hur känns det att det är klart att det blir spel i Åhus till hösten? – Jag tycker det känns bra att veta hur det blir och så här. Att jag får skynda långsamt så att säga och inte hasta in där för snabbt, utan tar det lugnt. Det känns bra att jag ändå får spela där inne (i Kristianstad reds. anm.) men ha en trygg punkt här. Så det känns jättebra. Sen vet jag ändå att jag har möjlighet att gå in där.

Namn: Saga Jontoft. Ålder: 15, fyller 16 om två veckor. Bor: Åhus. Familj: Mamma, pappa och lillebror. Gör: Börjar till hösten studera Naturvetenskapsprogrammet på Söderportsgymnasiet. Klubbar: Åhus IF (moderklubb). Position: I grunden innermittfältare. Har i landslaget och under Gothia Cup (där hon var utlånad till Växjö DFF) även spelat yttermittfältare och anfallare. Aktuell: F16-landslagsspelare som beslutat sig för att stanna i moderklubben Åhus IF säsongen ut.

Relaterade artiklar