Hotades med 150 000 kronor i vite – nu vinner hon i domstolen

Fastighetsägaren hotades med 150 000 kronor i vite ifall hon inte tog prover i en vattenfylld bergtäkt. Nu vinner hon i domstolen.

delningar

Det hela började i oktober år 2017. En fastighetsägare i Degeberga, söder om Kristianstad, tvingades att ta grundvattenprover i en täktsjö efter ett beslut av länsstyrelsen. Det skulle ske i omgångar enligt en bestämd plan. Syftet var att mäta ifall det finns några föroreningar i vattnet.

Ett företag hade nämligen för fått tillstånd att tippa schaktmassor i stenbrottet för att fylla igen. Det handlar om cirka 176 000 – 220 000 kubikmeter. Det anmäldes anonymt till myndigheten som inledde en granskning.

För att se till att proverna verkligen togs, lade länsstyrelsen ett föreläggande om vite. Totalt 150 000 kronor skulle det kosta fastighetsägaren ifall proverna inte togs och analyserades.

Ett kosultbolag hade då lämnat en offert på vad det skulle kosta att ta proverna på grundvattnet. Summan landade på 163 000 kronor. Beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen där fastighetsägarna nu vinner. Konkret innebär det att deras ärende ska tas upp för ett nytt beslut i länsstyrelsen.

Enligt ägarna finns det inga föroreningar i vattnet. De ville bara fylla igen tälten för att få miljön att se vacker ut. Där finns ett rikt djurliv med diverse fåglar, grodor/paddor, salamandrar,fiskar och flodkräftor, uppger de. Att ta prover skulle kosta mer än vad marken är värd.

I domen resonerar länsstyrelsen om det är fastighetsägarna eller företaget som dumpat schaktmassorna som bör stå för undersökning av grundvattnet. Den frågan är inte helt klarlagd.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar