Bromöllasonen byter allsvenskan mot superettan

Ifö Bromölla-produkten Viktor Götesson lämnar Elfsborg.
Anfallaren lånas nämligen ut till superettan–klubben Falkenbergs FF.
”Det verkar vara en familjär klubb med hög målsättning”, säger Götesson till Falkenbergs hemsida.

Robert Rosén

Robert Rosén

Kl.12:39, 9 januari, 2017

Bromöllasonen byter allsvenskan mot superettan
En måljublande Götesson i Elfsborgs–tröjan. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån

Viktor Götesson, med Ifö Bromölla IF som moderklubb, fick knapert med speltid i allsvenska IF Elfsborg den gångna säsongen. 21–åringen fick nöja sig med blott tre inhopp och nu står det klart att anfallaren tar ett klev ner i seriepyramiden. Under söndagseftermiddagen blev det nämligen officiellt att superettan–klubben Falkenbergs FF lånar in Götesson över den kommande säsongen.

– Jag är väldigt positiv till att komma till Falkenberg och spela. Jag har träffat klubben och kollat in arenan och fått bra intryck. Det verkar vara en familjär klubb med hög målsättning. Klubben siktar på att vara med i toppen, säger Götesson till Falkenbergs hemsida.

Den Bromölla–bördige anfallaren har varit en vass målskytt i Elfsborgs U21–lag och hoppas nu kunna fortsätta på den inslagna vägen i Falkenberg.

– Jag siktar på att vinna skytteligan i superettan.

På sin officiella webbplats meddelar Elfsborg att Götesson i samband med utlåningen även förlängt sitt kontrakt med Borås–klubben, någonting som innebär att han är bunden till klubben över säsongen 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fastighetsbolaget får prestigefyllt pris

Bromöllahem vinner årets Fastigopris för den bästa integrationen. Under många år har de jobbat för en ökad mångfald bland medarbetarna.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.12:36, 18 maj, 2017

Fastighetsbolaget får prestigefyllt pris
Här är personalen i Bromöllahem. Fastighetsbolaget som vunnit pris för arbetet med integration. Foto: Bromöllahem.

Sedan år 2010 har arbetsgivarorganisationen Fastigo delat ut pris till landets bästa fastighetsbolag. I år var det fokus på integration och vinnare blev Bromöllahem. De har under det senaste året arbetat medveten med att öka mångfalden bland sina medarbetare, något som gett bra resultat.

–  Vi har hela tiden känt att vi har gjort något bra, för bolaget, kommunen och för de personer som vi har anställt. Att få den här utmärkelsen visar att även andra uppskattar det vi har gjort, något vi både är otroligt stolta och glada över och kommer att bära med oss en lång tid framöver, säger Henrik Bergqvist, vd på BromöllaHem i ett pressmeddelande.

En stor orsak till vinsten är den förändring som gjordes inom Bromöllahem förra året. De hade då 6 personer anställda. Samtidigt behövde de nyanställa ytterligare 8 personer när de skulle ta över skötseln av kommunens fastigheter.

Ledningen av bolaget tog då beslutet att alla nya medarbetare skulle vara boende i Bromölla, skulle vara arbetslösa och att minst hälften av gruppen skulle vara utlandsfödda.

– Bromöllahem tog chansen att i det lilla göra något stort. Det är en medveten satsning på mångfald och ökad integration i ett företag som idag har 14 anställda, säger Mona Finnström, vd på Fastigo.

FaktaFakta/Bromöllahem:
BromöllaHem är ett helägt kommunalt bolag, som ägs av Bromölla kommun. De förvaltar totalt 1 029 lägenheter, varav 175 servicelägenheter. De förvaltar dessutom 49 lokaler i Bromölla, Näsum, Gualöv och Valje.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De kräver betalt för nya bröst efter skandalen

Företaget Plastikkirurgi Hässleholm AB stäms av flera kvinnor efter att ha använt bröstimplantat som spruckit och orsakat inflammationer. De begär att kliniken ska betala för nya bröst.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:02, 15 maj, 2017

De kräver betalt för nya bröst efter skandalen
16 kvinnor stämmer en klinik i Hässleholm efter att ha fått inplantat inopererade från ett skandalomsusat franskt bolag.

Sammanlagt 16 kvinnor har lämnat in en stämningsansökan till Hässleholms tingsrätt mot Plastik-kirurgkliniken i Hässleholm. Via sin advokat begär de skadestånd, något som 24kristianstad.se tidigare har uppmärksammat. Det kvinnorna har gemensamt är att alla har opererat brösten med implantat som tillverkats av det franska bolaget Polo Implant Prothese (PIP).

Ett stor skandal med dem bröt ut från ett flertal år sedan då det visade sig att implantat hade spruckit och läckt ut giftiga ämnen. Minst två av de drabbade är hemmahörande i Bromölla, 49 år respektive 40 år gamla. En av dem ville göra en bröstoperation efter att ha ammat tre barn. Hon tog kontakt med kliniken i Hässleholm. Operationen genomförde hon för tio år sedan.

–  Brösten var inte som de brukar, men jag har inte förstorat dem utan jag har fyllt ut dem, så det är min vanliga storlek, säger kvinnan till SVT Skåne.

Flera år efter operationen drabbades hon av besvär. Nu vill hon att kliniken ska betala henne 148 000 kronor i skadestånd. Det framgår av den stämningsansökan som lämnades in förra året. Även de andra drabbade kvinnorna begär skadestånd i samma storleksordning. Flera av dem har redan betalat för att implantaten ska tas bort.

Kliniken som har genomförde ingreppet anser dock att de inte gjort något fel eftersom att gelimplantaten var godkända i Sverige. De är villiga att byta ut dem ifall de spricker eller ifall de ska opereras bort helt. Men för att byta hela implantaten tar de ett självkostnadspris. Enligt uppgifter från år 2015 skulle det kosta 17 000 kronor.

– Det är just där cynismen ligger, att de säger att de ska hjälpa men att man måste betala för det. Lagstiftningen säger att det ska ske kostnadsfritt för kvinnorna, det är ett sätt att försöka smita från sitt ansvar, säger advokat Gunnar Brolin till SVT.

Processen med stämningsansökan drar dock ut på tiden. Först i november är det planerat att huvudförhandlingen ska starta. Under det senaste året har både advokaten och kliniken skickat dokument till tingsrätten som kan tas upp i en förhandling.

Världen över beräknas cirka 300 000 kvinnor har fått gelimplantat från PIP. Det har lett till att bolaget, som gått i konkurs år 2010, har fått emot sig ett stort antal stämningsansökningar. Många har också stämt de kliniker som genomfört operationerna. Ägarna till bolaget har i samband med skandalen dömts till fyra års fängelse.

24kristianstad.se har försökt att nå både advokaten och ett par av de drabbade kvinnorna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Utredningen efter tvillingmammans död är klar

I slutet på februari dog en mamma efter att ha fött tvillingbarn på Centralsjukhuset i Kristianstad. Nu har det lämnats in en intern rapport om händelsen. Alla inblandade ger en samstämning bild.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.20:58, 8 maj, 2017

Utredningen efter tvillingmammans död är klar
CSK, Centralsjukhuset i Kristianstad. Foto: Mostphotos

En 32-årig kvinna dog för cirka 2,5 månad sedan efter att ha förlöst två välmående barn. Mamman och pappan tog sig till förlossningsavdelningen på CSK och hoppades få en drömdag när de skulle få sina efterlängtade tvillingbarn. Det slutade i en tragedi när mamman avled.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg och nu har Centralsjukhuset lämnat in sin interna rapport för vad som skedde. De konstaterar att kvinnan började att blöda kraftigt under förlossningen. Hon togs in till operation med situationen blir snabbt värre. Kvinnan hade tappat betydligt mer blod än vad sköterskorna trott.

På kvällen drabbas hon av hjärtstillestånd och det påbörjas ett återupplivningsförsök som pågår i en halvtimme. Hon läggs i en respirator, men konstateras hjärndöd några dagar senare. Hennes liv går inte att rädda. Pappan lämnas då ensam med sina nyfödda tvillingar samt de två barn som paret haft sedan tidigare.

I den interna utredningen har man inte kunnat hitta några konkreta brister. Ett flertal personer som arbetade den aktuella dagen och var delaktiga både i förlossningen och i operationen, har berättat om hur de uppfattat händelsen. De ger en samstämmig bild, där det hela startar med att mamman förlorar stora mängder blod.

Att blöda när man föder barn är inte helt ovanligt. Akuta fall av större blödningar i samband vid förlossning skedde 118 gånger på CSK förra året. Det är dock mycket ovanligt att någon avlider på grund av det. Flera i personalen uppger att det var en hög arbetsbelastning på förlossningen under den aktuella dagen. Arbetet med att försöka få liv i mannan var intensivt, men en av läkarna bedömer det som en ”fantastisk och professionell insats”.

Några förslag på förbättringar har sjukhuset inte rapporterat om i dagsläget. Eftersom att de inte hittade några konkreta brister har de gått vidare med att göra en händelseanalys. IVO har ännu inte tagit något beslut efter den granskning som hittills genomförts.
–Vi ska göra en jätteutredning för att ta reda på detaljerna och se var det gick fel. Det händer kanske en gång på 2000-3000 förlossningar att en mamma dör, har chefsläkaren Sergio Padoan tidigare sagt till Norra Skåne.

24Kristianstad.se söker ansvariga chefer för en kommentar.

FaktaMödradödlighet:
Att en mamma avlider i samband med en förlossning, sker endast en gång på 10 000. Det motsvarar att en person avlider var femte år i Kristianstad i samband med födandes av ett barn. Senaste det skedde på CSK var år 2013 och år 2005.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad tecknar avtal med kritiserade OneMed

Kristianstad har nyligen genomfört en upphandling med OneMed för inköp av sjukvårdsmaterial. Bolaget har tidigare uppmärksammats för sina dyra strumpor, som kostade Stockholm tusentals kronor styck.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.16:04, 7 maj, 2017

Kristianstad tecknar avtal med kritiserade OneMed
Kristianstad tecknar avtal med OneMed för inköp av sjukvårdsmaterial. Foto: Bildbyrån

I slutet av sommaren förra året riktades skarp kritik mot landstinget i Stockholm. Anledningen var deras upphandling av sjukvårdsmaterial från företaget OneMed. Det blev betydligt dyrare än vad företaget hade räknat med. Efter bara ett år hade Stockholms Läns Landsting gjort av med över 400 miljoner kronor.

Det som stack ut i SVT:s granskning av bolaget var prislistan på materialet. En kompressionsstrumpa som skulle öka blodcirkulationen kostade 6 000 kronor. Det blev en dyr affär för skattebetalarna. OneMed har efter det försvarat sig med att totalkostnaden för material har minskat sedan de blev leverantörer.

Nu har också Kristianstads kommun genomfört en upphandling och skrivit avtal med OneMed. Två bolag valde att lämna anbud i upphandlingen av sjukvårdsmaterial. Det totalt priset från Onemed kommer enligt den att uppgå till 1,8 miljoner kronor. Det konkurrerande bolaget Mediq gav ett pris på cirka 2,4 miljoner kronor.

Affären har upphandlats med hjälp av grannkommunen Hässleholm, där upphandlaren uppger att det var priset som avgjorde vilket bolag som fick kontraktet. Enligt dem ska något liknande situationen i Stockholm dock inte kunna drabba Kristianstads skattebetalare. ”Prislistan är okej, Vi har inte några strumpor i vår upphandling”, skriver de i ett mejl.

Kristianstads kommun är dock inte ensamma om att välja OneMed. Även Region Skåne har beslutat att använda bolaget som leverantör. I den upphandling som Hässleholm genomfört ingår, förutom Kristianstad, även kommunerna Osby, Perstorp, Östra Göinge och Bromölla.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kristianstad klättrar på rankinglista

För fjärde gången har SKL mätt hur bra myndigheterna är på att ge service till företagen. Där klättrar Kristianstad i rankingen och hamnar i topp bland de kommuner som har fler än 40 000 invånare.

Henrik Nordell

Henrik Nordell

Kl.14:55, 25 april, 2017

Kristianstad klättrar på rankinglista
Kristianstad klättrar i rankinglista.

Organisationen Sveriges kommuner och landsting har genomfört en enkätundersökning hos de företag som under det senaste året har haft minst ett ärende hos kommunen. Det kan handla om allt från livsmedelskontroll till bygglov eller brandskydd. De har fått sätta betyg på Kristianstads kommun, som nu kan glädja sig över att ha klättrat över 100 placeringar i rankingen.

– Äntligen går det på rätt håll. Vi har jobbat hårt och målmedvetet de senaste åren för att komma framåt. Förändringar tar tid men de insatser vi har gjort har gett resultat. Jag gläds med våra medarbetare som ska vara stolta för att deras arbete och goda bemötande har gett effekt säger Pierre Månsson (L) kommunalråd.

I år placerar Kristianstad sig på plats 53 jämfört med plats 158 i fjol. Kommunen utmärker sig med att allt fler av företagen är nöjda med tjänstemännens arbete. Betyget har höjt sig från 64 till 73 vilket innebär att det har gått från att vara ”godkänt” till ”högt”.

Brandskydd, bygglov, och livsmedelskontroll är de tre kategorier där Kristianstad och lyckats prestera bättre under det senaste åren. Markupplåtelse är den kategorin som hamnar längst ner i rankingen för Kristianstads del. Betyget för hanteringen av serveringstillstånd är på uppgång.

– Vi har gjort ett par förändringar sen vi tog över arbetet med serveringstillstånd. Bland annat har vi tagit bort telefontiden till handläggarna. Vi vill vara tillgängliga när sökande vill nå oss. En ökad dialog och en ökad tillgänglighet är viktigt för oss. Vi har mer muntlig kommunikation och fysiska möten med krögarna, säger Linda Stenkilsson, tillförordnad förvaltningschef Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Så här rankas Kristianstad i undersökningen (antalet deltagande kommuner i kategorin visas inom parentes):
Brandskydd: 7 (80)
Bygglov: 42 (117)
Markupplåtelse: 45 (69)
Livsmedelskontroll: 23 (117)
Serveringstillstånd: 43 (74)
Totalt: 53 (139)

Fotnot: Sunne, Bromölla och Osby är tre av de orter där flest kunder är nöjda med kommunernas arbete.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel