Tips för dig som ska byta fälgar på bilen

Att byta ut fälgarna på bildäck kan vara en svår uppgift som inte särskilt många behärskar. Det är viktigt att se till att du har alla nödvändiga verktyg och kunskaper innan du börjar processen.

De flesta som behöver fixa detta brukar anlita professionell hjälp, men om du vill testa att göra det själv bör du läsa igenom alla våra tips här nedanför.

Vad är en fälg?

Fälgar är en helt avgörande del på ditt fordon eftersom den håller däcken på plats. Fälgar har en lång livslängd och behöver inte bytas ut särskilt ofta, men de kräver regelbundet underhåll.

Eftersom fälgar är relativt kostsamma byter de flesta inte ut dem särskilt ofta. Det är betydligt vanligare att man istället köper nya däck och monterar på dessa på sina gamla fälgar.

Att byta fälgar

Om du inte har verktygen som krävs, och tror att du har kunskapen för att byta fälgar, kan du föralldel ge det ett försök.

När däcket tas bort från fälgen är det viktigt att man se till att inget går sönder. Det är också viktigt att balansera däcken efter att de tagits bort från de gamla fälgarna och satts på de nya så att hjulinställningen blir korrekt, annars kan det påverka fordonets körförmåga negativt.

Med det sagt är det svårt att byta fälgar, och därför är det oftast bäst att ta dina däck och fälgar till en mekaniker om du inte är helt säker på hur du ska göra.

När ska man byta fälgar?

Som vi nämnt ovanför behöver man inte byta sina fälgar särkilt ofta. Det är dock rekommenderat att använda olika fälgar för sommar och vinter, så att fälgarna inte slits ut allt för mycket.

Detta är dock något som de flesta inte behöver oroa sig för eftersom de har olika däck för vinter och sommar.