Det ekonomiska läget är minst sagt ostabilt på många platser i världen och vi går en osäker framtid till mötes. Det finns saker som påverkar både samhällsekonomin och vår privatekonomi som vi inte kan påverka, t.ex. priser på livsmedel, energi och drivmedel.
Men det vi faktiskt kan påverka är såklart våra konsumtionsmönster och vårt sparande. Det är inte det roligaste att kasta sig ut i men det kan ha en stor fördelaktig inverkan på din ekonomi. I den här artikeln kommer fyra goda spartips du kan försöka inkludera i din vardag.
1. Gör en budget
En månadsbudget är A och O i vilken privatekonomi som helst. Det ger den optimala översikten över hur mycket du faktiskt har kvar efter att alla fasta månadskostnader är betalda.
Hur mycket av din inkomst går egentligen till hyra, matkostnader, el-räkningar, abonnemangskostnader och liknande? Denna kostnad brukar vara relativt stabil och utgör därför en god bas för budgeten. Har du inte koll på dina exakta månadsutgifter kan du alltid kika på ditt bankkonto för att se vad pengarna går till. Kanske uppdagar du att det finns områden där du kan dra ned eller omprioritera.
När du har koll på vad du har kvar efter de fasta kostnaderna så är det dags att planera lite. En viss del av detta bör gå till sparande, medan resten blir det du har att kunna spendera på det du har lust till. Beroende på dina utgifter och sparmål i förhållande till din inkomst kommer detta belopp variera i storlek.
2: Måltidsplan och matlådor
Den här punkten kräver en del planering, framförhållning och en portion fantasi. Men faktum är att våra matvanor ger gott med utrymme att kunna spara, även om priserna har stigit. Spana in veckans erbjudanden och planera en veckomeny utifrån det. Det lönar sig ofta att vara säsongsbaserad och välja rätter som innefattar råvaror efter säsong. Skriv även en inköpslista för att undgå att stoppa ner onödiga impulsköp i varukorgen.
Restaurangbesök och takeaway är också två aspekter vi kan styra. Genom att följa din måltidsplan och laga större portioner kan du få både middag och rester. Istället för att gå ut och äta lunch på jobbet kan du ta med en matlåda med hemlagat.
3: Tänk på dina shoppingvanor
Shopping kan vara både mer och mindre nödvändig. Därför finns det ofta en hel del pengar att spara om du ser över dina shoppingvanor. Undvik onödiga impulsköp och fokusera på plagg som du kan använda igen och igen.
Att köpa begagnat blir alltmer populärt då det är bra för både miljön och plånboken. Kanske har du även familj eller vänner du kan låna eller byta klädesplagg med? Ytterligare ett råd är ”ett klädesplagg för ett klädesplagg”. Det betyder att för varje nytt plagg du köper måste du sälja eller donera ett befintligt plagg som du har hemma.
4: Se över dina abonnemang
Mobilabonnemang, streamingtjänster, träningsabonnemang, tidningsprenumerationer… listan med fasta månadskostnader som utgörs av abonnemang och prenumerationer kan i vissa tillfällen göras lång.
Se över allt det du har och se om du kan rensa den listan en aning. Avsluta onödiga abonnemang och utforska om det finns billigare alternativ. Här finns det mycket pengar att spara för den som lägger ner tid och energi på att se över listan med återkommande kostnader.
Några slutord
Med ovanstående tips kommer du förhoppningsvis en bit på vägen gällande att spara pengar. Kom ihåg att allt är bättre än inget och även mindre förändringar spelar en roll för dina totala kostnader. Men om du trots allt skulle hamna i en situation där du behöver en hjälpande hand med ekonomin kan du överväga att ansöka om online finansiering.
Du kan jämföra dina lånemöjligheter hos Moneezy – en kostnadsfri online lånejämförelsetjänst som ger dig god överblick över utbudet. Kom bara ihåg att ett lån ska återbetalas och det är något din ekonomi måste klara av att hantera.