Robotarna är här för att stanna

Det har förutspåtts att många jobb i framtiden kommer att utföras av robotar istället för av människor. Detta är bara spekulationer och vi kan inte veta säkert om detta kommer att ske. Men det finns en hel del som talar för att många jobb inom en hel del branscher faktiskt kommer att utföras av robotar i framtiden.

Detta beror på en hel del olika faktorer, allt ifrån mer effektivt arbete, till att robotarna kan utföra farliga uppgifter som inte människor kan. Vi kommer titta lite närmare på fyra specifika branscher där vi tror robotar förväntas ta över många jobb i framtiden.

Detaljhandeln

Robotar har använts inom detaljhandeln ett tag nu och de har visat sig vara mycket effektiva. Det finns till exempel robotkassörer (snabbkassor) som kan skanna streckkoder och behandla betalningar snabbt och korrekt.

Vi tror att denna trend kommer fortsätta och att robotar så småningom kommer att ta över många jobb inom detaljhandeln, till exempel att fylla hyllor och till och med hjälpa kunderna att hitta det de söker.

Tillverkning

Inom tillverkningsindustrin är det redan normalt att arbetsuppgifter utförs av maskiner istället för av människor.

Denna trenden förväntas bara fortsätta i framtiden. Robotar kommer att kunna utföra många fler uppgifter och göra tillverkningen ännu billigare och snabbare än den redan är!

Polis och militär

I framtiden tror vi kan det finns en chans att polisen och militären kommer att få mycket robotstöd. Anledningen till detta är att robotar kan utföra farliga uppgifter utan att ta risker – eller åtminstone mycket mindre än vad människor skulle göra!

Det är logiskt om man tänker efter, varför riskera människoliv om maskiner skulle kunna utföra ett lika bra jobb? Och det handlar inte heller bara om strid eller farliga uppgifter. Robotar kan hjälpa till med övervakning och spaning, vilket kommer att vara mycket användbart för polisstyrkor och militär runt om i hela världen!

Hälsovård

Slutligen har vi hälsovården. Sanningen är att robotar redan används på sjukhus för att utföra uppgifter som att leverera mat och medicin eller utföra vissa procedurer (som blodprov).

Vi tror att robotar i framtiden kommer kunna utföra ännu mer jobb på sjukhusen runt om i världen. Möjligtvis kommer de att kunna hjälpa patienter ur sängen, hjälpa till med rehabilitering och till och med ge emotionellt stöd!