Hur ska man agera på lönesamtalet?

Lönesamtal kan vara nervöst, du vill försäkra dig om att du får den lön du är värd, men du vill heller inte framstå som girig eller otacksam mot din chef. Men är det verkligen girigt eller otacksamt att kräva den lön som du faktiskt är värd? Om du känner att du lägger ner mer arbete eller om du tar på dig extra ansvar, har du rätt att begära mer pengar.

I tider som dessa då inflationen är hög och levnadskostnaderna ökar är det viktigare än någonsin att se till att du får rättvis ersättning för ditt arbete. Detta för att du såklart ska ha råd med dina levnadskostnader, men även så att du kan ägna dig åt nöjen som du tycker är kul – oavsett om det är spel på casino utan svensk licens eller något helt annat.

Här är några tips om hur du beter dig på lönesamtalet och får den lön du förtjänar!

Gör din research

Det första du behöver göra för att förbereda dig inför lönesamtalet med din chef är att göra en gedigen research för att kolla upp vad andra personer i din yrkesroll och med din erfarenhet får i lön. Statistik gällande detta finns att enkelt att få tag på hos en hel del olika sidor på nätet, så det borde inte vara alltför svårt att ta reda på vad genomsnittslönen för just ditt jobb är.

När du vet vad genomsnittslönen är kan du börja fundera på vad du vill begära. Om du får en lön som ligger långt under genomsnittet är det troligt att du kanske är värd mer i lön och borde begära en löneförhöjning.

Öva på att förhandla

Att kunna förhandla bra är alltid ett plus, speciellt om du vill förhandla om din lön. Tyvärr är det inte alla som föds med förmågan att sälja in sitt budskap, utan vissa upplever snarare förhandlingsprocessen som något jobbigt och som något de helst skulle vilja slippa.

Därför kan det vara en bra idé att öva på att förhandla innan du går in i mötet med din chef. Du kan göra detta genom att spela rollspel med en vän eller familjemedlem, så att du kan vänja dig vid att be om det du vill ha och hantera invändningar.

Det är också viktigt att komma ihåg att löneförhandlingar är något normalt och det är inte konstigt om du känner att du vill ha mer pengar för det arbete du utför. Nyckeln är att vara lugn och självsäker och att inte vara rädd för att be om det du vill ha.

Kom förberedd till mötet

Sist men inte minst vill vi poängtera vikten av att vara förberedd inför mötet med din chef. Det innebär att du måste ha en klar uppfattning om vad du vill ha och varför du anser att du förtjänar det.

Det är också bra om du tar med dig fakta och siffror som stöd för din sak, så att din chef kan se att du inte bara hittar på saker och ting. Om det exempelvis finns andra anställda på liknande nivå som dig själv och som får mer betalt än dig så är det något som du definitivt bör ta upp.