Hur får man ordning och reda på arbetsplatsen?

Ordning och reda är A och O om du vill upprätthålla en produktiv arbetsmiljö för dig själv och dina anställda. Ett stökigt arbetsyta eller kontor kan leda till förlorade papper och slösad tid på att leta efter saker som inte är på sin plats. Det kan också vara en säkerhetsrisk om röriga områden blockerar gångvägar eller skapar onödiga risker.

Men som tur är finns det några enkla sätt att hålla din arbetsplats organiserad och produktiv, utan att du ska behöva göra allt för stora förändringar. Nu tar vi en titt på några av dessa!

Håll arbetsytorna rena och organiserade

Det första steget för att upprätthålla ordning och reda på din arbetsplats är att se till att alla anställda har en ren och organiserad arbetsplats. Detta innebär att de måste ha tillräckligt med förvaringsutrymme för allt material och att området måste vara fritt från skräp.

Uppmuntra de anställda att använda förvaringslådor eller hyllor för att hålla sitt material borta från golvet och skrivborden.

Upprätta ett städschema

Om du vill hålla din arbetsplats ren måste du upprätta ett regelbundet städschema. Detta kan göras genom att anlita en professionell städtjänst eller genom att tilldela de anställda särskilda uppgifter.

Se till att alla gemensamma utrymmen, t.ex. kök och badrum, städas regelbundet. Du kanske också vill fastställa regler om att äta vid skrivbordet eller liknande.

Håll regelbundna möten med arbetslaget

Att hålla regelbundna möten med ditt team är ett bra sätt att se till att alla är på samma sida och att det inte blir några överraskningar. Detta ger dig också en möjlighet att gå igenom eventuella förändringar på arbetsplatsen eller nya riktlinjer som måste följas.

Vid dessa möten kan du också be om feedback om hur arbetsplatsen fungerar och vad som kan göras för att förbättra ordningen.

Fastställ regler och förväntningar

För att upprätthålla ordningen på din arbetsplats måste du fastställa tydliga regler och förväntningar för de anställda.

Det kan handla om allt från hur man klär sig och beter sig på jobbet till hur man hanterar material och utrustning. Se till att alla anställda är medvetna om reglerna och att de förstår konsekvenserna att bryta dem.

Låt dina anställda ta raster

Det är viktigt att låta dina anställda ta pauser under dagen, även om det bara är några minuter. Det hjälper dem att hålla fokus när de väl arbetar, och du kommer få en gladare atmosfär bland dina medarbetare.

Uppmuntra medarbetarna att lämna sina skrivbord i några minuter varannan timme eller så. De kan använda denna tid för att ta en kopp kaffe, gå ut en sväng, eller varför inte spela på casino utan svensk licens med zimpler (om de spelar ansvarsfullt såklart). Egentligen spelar det ingen roll vad de kan göra under sina raster, utan det viktiga är att de får möjlighet att ta pauser och slappna av en kort stund.

Du kan vara värt att inrätta ett vilorum där de anställda kan koppla av och glömma bort allt kopplat till arbetet medan de vilar upp sig. Detta kan vara ett utmärkt sätt att förbättra moralen och orken på arbetsplatsen.