Gör budget och börja spara pengar

Det är inte alltid helt lätt att upprätthålla en sund privatekonomi. Vi vet alla att livet är fullt av oväntade utgifter, och därför kan det vara svårt att alltid har tillräckligt med pengar för att täcka dessa kostnader.

Man vad är lösningen? Ja, en lösning skulle kunna vara att skapa en budget, för att kunna börja spara pengar och säkra upp sin framtid!

Vad är en budget?

En budget är egentligen ett ganska enkelt koncept, men det svåra är att skapa en budget och förhålla sig till den. Man kan säga att det helt enkelt är en plan för hur du ska spendera och spara dina pengar. Den bör baseras på dina inkomster, utgifter och långsiktiga mål för sparande.

Genom att fördela dina pengar varje månad kommer du ha mycket lättare att kunna lägga undan lite pengar varje månad. Antingen i ett separat konto på banken, eller i ett finansiellt instrument, som till exempel fonder.

Det är dock viktigt att komma ihåg att investeringar som fonder båda kan växa och sjunka i värde. Du kan alltså bli av med de pengar som du investerar. Satsa därför aldrig mer pengar än vad du är villig att förlora.

Sätt upp dina mål

Innan du börjar är det viktigt att du sätter dig ner och bestämmer dig för vad du vill göra med de pengarna som du kommer kunna spara tack vare din budget.

Vill du spara till pensionen? Betala av skulder? Köpa ett hus? Genom att sätta upp konkreta mål kommer det vara mycket lättare att motivera sig själv till att göra eventuella uppoffringar för att budgeten inte ska spräckas.

Det kan som sagt också vara en bra idé att starta ett separat sparkonto på banken så att pengarna du sparar inte blandas ihop med din disponibla inkomst.

Börja med att få koll på utgifterna

När du har bestämt dig för hur du vill använda pengarna i din budget är nästa steg att hålla koll på alla dina utgifter under minst en månad.

På så sätt kommer du få en uppfattning om vart dina pengar, och var det är du spenderar mer pengar än vad din budget tillåter.