Fördelar och nackdelar med att köpa elbil 2022

Det känns nästan som alla man känner antingen redan har en elbil eller funderar på att skaffa en. Tekniken blir allt mer effektivt och billig, så kanske är det bra tidpunkt att överväga att införskaffa en elbil 2022, eller?

Ja, det finns sannerligen olika åsikter kring huruvida elbilar är något bra eller dåligt, och debatten kring dessa bilar går varm. Det finns såklart både fördelar och nackdelar med elbilar som är värda att belysa och ha i åtanke när man funderar på om man ska köpa elbil eller inte. I denna artikel idag kommer vi titta närmare på de främsta fördelar och nackdelar som finns med att köpa en elbil år 2022.

Fördelar med elbilar

Vi börjar med fördelarna!

Elbilar ger inga avgasutsläpp

Kanske det mest uppenbara, och det som alla elbilsägare är mest stolta över med sina elbilar, är att de inte ger upphov till några avgasutsläpp.

De finns de som hävdar att utsläppen för elproduktionen och hur elbilar tillverkas är utgör lika mycket avgasutsläpp som bilar som går på bensin och disel, men i åtminstone Sverige är detta inte sant. Elbilar är överlägset mycket bättre ur miljösynpunkt jämfört med andra bilar om man kolla på hela bilens livscykel.

Elbilar är tysta att köra

Av förklarliga skäl är elbilar betydligt mycket tystare än bilar med förbränningsmotorer, och det är något som elbilsägare verkligen uppskattar.

Det gör körupplevelsen skönare och bekvämare eftersom du slippar lyssna på motorbuller från en motorn under körningen.

Billigare i drift än förbränningsmotorer

Jämfört med bilar med förbränningsmotorer är elbilar betydligt mycket billigare i drift. Bränsle såsom bensin och diesel är mycket dyrare än vad det i regel är att ladda bilen med el.

Om du laddar din elbil hemma kan du vanligtvis förvänta dig att detta kostar mellan 2 till 3 kronor per mil, vilket såklart är flera kronor billigare än hos de flesta bensin- och dieselbilar som finns att köpa där ute.

Elbilar har snabbare acceleration

En annan fördel med elbilar är att de vanligtvis har snabbare acceleration jämfört med bilar som drivs med bensin och diesel. Detta beror på att elbilar har ett omedelbart vridmoment, vilket ger en snabbare acceleration och mer kraft direkt när man trycker ner gaspedalen.

Nackdelar med elbilar

Nu tar vi en titt på nackdelarna!

Elbilar är fortfarande relativt dyra att köpa

Den största nackdelen med elbilar idag är att de än så länge ännu är relativt dyra att köpa jämfört med andra bilar. Detta förändras naturligtvis långsamt i takt med att elbilstekniken utvecklas och blir mer tillgänglig, men just nu kommer du fortfarande behöva räkna med att betala lite extra om du vill ha en egen elbil.

Men som tur är finns det en hel del långivare som erbjuder bra och förmånliga billån som kan hjälpa dig finansiera köpet av dessa bilar. Jämför billiga billån hos Billån24 och hitta ett alternativ som passar dig och den elbil du planerar att köpa. Men kom ihåg att inte låna mer än vad du faktiskt behöver eller klarar av att betala tillbaka.

Laddstolpar finns inte överallt

Nästa nackdel med elbilar är att laddnätet med laddstolpar än så länge inte finns överallt. Det betyder att om du reser från en stad till en annan, eller om du planerar att åka en längre rutt, kan det vara svårt att hitta de laddningsstationer för att ladda din bil.

Lyckligtvis förändras detta i takt med att fler laddningsstationer byggs – men det är fortfarande något att ha i åtanke när man överväger att köpa en elbil.

Elbilar har kortare räckvidd än bensin- och dieselbilar

Den sista nackdelen med elbilar är att de vanligtvis har kortare räckvidd än bensin- och dieselbilar. Det innebär att du inte kan resa lika långt på en laddning jämfört med vad du skulle på en full tank i en bensin- eller dieseltank.

Som tur är har de flesta elbilar idag tillräckligt lång räckvidd för de flesta personers dagliga behov och elbilarnas kommer räckvidd sannolikt bara att öka i takt med att tekniken utvecklas.