Finns det 5G-täckning i Kristianstad?

När konsumenter köper en ny mobiltelefon och väljer ett nytt mobilabonnemang glömmer många bort att fundera på mobiltäckningen i sitt område. I Sverige finns det flera olika mobiloperatörer, men de två största är Telia och Tele2.

Generellt sett har dessa två operatörer den bästa täckningen i Sverige. Täckningen kan dock variera mycket beroende på var du befinner dig i landet. I storstäder såsom Stockholm, Göteborg och Malmö behöver du sällan oroa dig över mobiltäckning. Men på landsbygden ser det ofta helt annorlunda ut.

Hur ser situationen ut i Kristianstad? Ja staden är trots allt ganska stor och ligger i södra Sverige. Detta innebär att du inte bör ha några problem med att få bra mobiltäckning från både Telia och Tele2 – eller någon annan mobiloperatör för den delen. Men som alltid är det bäst att kontrollera täckningskartan för ditt specifika område innan du fattar några beslut.

5G-täckningen börjar också sakta att rullas ut i Sverige, men det är fortfarande ganska begränsat. Det innebär att om du letar mobiloperatörer som erbjuder en stabil 5G-täckning i Kristianstad så kommer du snabbt att inse att det alltså inte finns jättemånga alternativ att välja mellan.

I skrivande stund är det endast delar av Telias 5G-nät som finns i Kristianstad. Men i takt med att tekniken utvecklas kommer allt större områden att få bra 5G-täckning – så det är förmodligen bara en tidsfråga innan man kan ha en stabil 5G-koppling oavsett var man befinner sig i Kristianstad. 

Vad är 5G-täckning för något?

5G är nästa generations mobilnätsteknik och den erbjuder ett antal fördelar jämfört med 4G. En av de största fördelarna är att 5G erbjuder mycket högre hastigheter – vilket innebär att du t.ex. kan ladda ner filer och strömma videor mycket snabbare än i ett 4G-nätverk.

Förutom högre hastigheter innebär 5G också lägre svarstider (s.k. latens). Detta är viktigt för användning inom t.ex. spel och VR, där även en liten fördröjning kan få stor effekt. 5G ökar också nätverkets kapacitet vilket gör att fler enheter kan anslutas samtidigt.

Så med detta i åtanke är det inte konstigt att många i Kristianstad börjat fundera kring och börjat undersöka om det det finns 5G-täckning i just Kristianstad. För tillfället är som sagt 5G i detta område ganska begränsat, men vissa delar av Telias 5G-nät går faktiskt att koppla upp sig mot. Men som vi nämnde tidigare är det troligtvis bara en tidsfråga innan staden får ett eget komplett 5G-nätverk av hög kvalitet.

Var finns 5G i Sverige?

Var är 5G tillgängligt i Sverige egentligen? Ja, såklart i vissa delar av Kristianstad, men det finns städer där det finns betydligt mer heltäckande nät. För närvarande är 5G tillgängligt i flera av Sveriges storstäder, till exempel Stockholm, Göteborg och Malmö, tillsammans med ett par andra större städer. Men den dåliga nyheten är att täckningen fortfarande är ganska begränsad i mindre tätorter och ”ute på landet”.

Mobiloperatörerna har dock som mål att detta kommer att förändras under de kommande åren. Telia har till exempel meddelat att deras mål är att kunna erbjuda 5G-täckning till 90 % av Sveriges befolkning senast år 2023. Så om du inte befinner dig i någon av de större städerna med 5G-täckning än så är chansen stor att du snart kommer kunna ta del av 5G trots allt.

Om du vill kolla närmare på hur Sveriges 5G täckningskarta för att kunna se exakt var 5G är tillgängligt kan du titta på detta hos Abonnemangkoll.se. Zooma in på kartan så kan du se vilka städer och områden som för närvarande har 5G-täckning.