Är lån utan UC ett bra val 2022?

Som lånesökare kommer du i samband med att du ansöker om lån behöva överväga ett antal faktorer. Bland annat om du vill att långivaren ska använda UC (Upplysningscentralen) som deras samarbetande kreditupplysningsföretag eller inte. 

UC AB är Sveriges största kreditupplysningsföretag och är nämligen den vanligaste aktören som banker och långivare använder sig av när de ska bedöma låntagares kreditvärdighet för lånesökande. 

En dålig kreditvärdighet hos UC kan leda till att du får sämre lånevillkor och ränta. Men vad många kanske inte känner till är att en dålig kreditvärdighet hos UC inte nödvändigtvis behöver innebära att den är dålig hos andra kreditupplysningsföretag. Just på grund av denna anledning kan det vara värt för dig som låntagare att undersöka andra lånealternativ, t.ex. genom att låna pengar snabbt utan UC. 

Vilka kreditupplysningsföretag används på lån utan UC?

När man tar ett lån utan UC innebär det inte att långivaren eller banken helt och hållet struntar i att göra en kreditupplysning på dig som låntagare. Tvärtom så genomförs en kreditupplysning precis som med lån som använder UC, fast i detta fall genomförs upplysningen av ett annat kreditupplysningsföretag. 

De två mest populära alternativen till UC är Bisnode och Creditsafe. Båda dessa företag erbjuder liknande tjänster som UC och gör kreditupplysningar på de som ansöker om lån och krediter.

Nackdelar med lån utan UC 

Tyvärr finns det också vissa nackdelar med att ta ett lån utan UC. Eftersom långivarna och bankerna har begränsad tillgång till din kredithistoria kan de vara mer tveksamma till att godkänna dessa lån eller så kan du få högre räntor än om du använder UC.

Dessutom är utbudet av tillgängliga lån utan UC vanligtvis mindre än lån med UC, vilket innebär att du kan ha färre alternativ när det gäller att välja rätt lån för din situation.

Fördelar med lån utan UC

Å andra sidan finns det också flera fördelar med att ta ett lån utan UC. För det första, precis som vi nämnt tidigare, så kan dessa lån göra det möjligt för dig att få bra lånevillkor trots att du har en dåligt kreditvärdighet hos UC. 

Lån utan UC är just främst ett alternativ för dig som har svårt att få bra villkor från traditionella banker och långivare som använder UC.

Det finns olika sorters lån utan UC

Lån utan UC är främst vanligt när det kommer till mikrolån, sms-lån, snabblån, minilån och små lån i allmänhet. Dessa lån kan variera mellan 1000 kronor till 50 000 kronor och har oftast en kort återbetalningstid.

Dessa krediter är riktade för dem som söker ett lättillgängligt och snabbt sätt att få tillgång till pengar för sina vardagliga behov om du har svårt att få ett lån med bra villkor när UC används vid kreditupplysning.  

Men med det sagt bör du alltid se till att göra din research och jämföra olika långivare innan du fattar ett beslut. Det finns idag flera långivare som erbjuder dessa typer av lån, så en noggrann jämförelse är alltid bra för att hitta bästa möjliga lånevillkor.

Låna bara pengar om du verkligen måste 

Precis som med alla andra typer av lån är viktigt att komma ihåg att du bara ska låna pengar om du verkligen behöver det. 

Se därför till att endast låna pengar om du verkligen behöver det och har råd att betala tillbaka lånet i tid. Innan du tar ett lån bör du först överväga alla dina olika alternativ, till exempel att spara istället eller be din familj och dina vänner om hjälp.