5 saker du som ska starta företag 2022 behöver känna till

Att starta ett företag är ingen lätt uppgift. Det kräver mycket hårt arbete, engagemang och planering. Men om du är villig att anstränga dig finns det ingen anledning till att du inte kan lyckas.

Det är ett stort steg att gå från att vara anställd till att bli sin egen chef som företagare, men det kan vara otroligt givande. Om du funderar på att starta ett företag år 2022 är det här 5 saker som du behöver veta innan du sätter igång.

1. Ha en solid affärsplan

Först och främst måste du ha en solid affärsplan. Denna bör innehålla en tydlig vision för ditt företag samt realistiska mål och målsättningar.

En affärsplan är avgörande för varje framgångsrikt företag. Den hjälper dig att kartlägga dina mål, strategier och ekonomi. Utan en väl genomtänkt plan kommer det att det kan vara mycket svårt att göra ditt företag framgångsrikt.

2. Bestäm dig för vilken företagsform ditt bolag ska ha

Det finns många olika typer av företagsformer som man kan välja att starta, så du måste därför bestämma dig för vilken typ av företagsform som är rätt för ditt bolag. De vanligaste företagsformerna är enskild firma, handelsbolag och aktiebolag.

Varje typ av företag har sina egna för- och nackdelar, så det är viktigt att du väljer rätt typ för dina behov. Om du inte är säker på vilken typ av företagsform du ska välja rekommenderar vi att du går in på Verksamt.se och läser på mer kring de alternativ som finns att välja mellan.

3. Se till att du har tillräckligt med pengar

Oavsett vilken bolagsform du i slutändan väljer att köra på så är det viktigt att du har tillräckligt med pengar för att komma igång. Det innebär att du måste ha tillräckligt med pengar för att dels täcka löner, men även de övriga kostnader som är förknippade med att starta och driva ditt företag.

Du bör också försöka att ha ett visst sparande i verksamheten för att kunna ta hand om oväntade kostnader eller svåra tider. Om du behöver hjälp med finansiering av pengar för att kunna starta ditt företag rekommenderar vi att du kollar närmare på företagslån och om detta skulle kunna vara något för dig att hjälpa dig på traven för att komma igång.

Med det sagt är det väldigt viktigt att vara försiktig när det kommer till att ta företagslån. Du måste nämligen vara säker på att du har råd att betala tillbaka lånet och att lånet inte kommer att skuldsätta dig själv eller ditt företag för mycket.

4. Ska du ha anställda eller inte?

Ett annat viktigt beslut som du måste fatta när du ska starta ett företag är om du ska ha anställda eller inte. Detta beslut bör baseras på ett antal olika faktorer, t.ex. företagets storlek och vilken typ av företag du planerar att starta.

Om du planerar att ha anställda finns det vissa saker som du måste ta hänsyn till, t.ex. löner, förmåner och skatter. Det är viktigt att se till att du är medveten om alla kostnader och ansvarsområden som är förknippade med att ha anställda innan du fattar detta beslut.

5. Hur ska du nå ut till kunder?

När du väl har fått igång allt är det dags att börja marknadsföra ditt företag. Detta är viktigt för att locka till sig kunder och klienter till ditt företag.

Det finns många olika marknadsföringskanaler för att nå ut till potentiella kunder, t.ex. marknadsföring på nätet, sociala medier, tryckta annonser och direktreklam. Det är viktigt att välja rätt blandning av marknadsföringskanaler för ditt företag och skapa en marknadsföringsplan som kommer kunna göra att du når dina mål.