5 saker att tänka på när du planerar en begravning

Det finns väldigt mycket att tänka på när det kommer till att planera och organisera en begravning. Oftast är det betydligt fler steg involverat än vad folk tror, och det kan vara en känslomässigt laddad tid, vilket gör att processen bara blir ännu svårare. 

Men som tur är finns det en hel del hjälp och info tillgängligt helt kostnadsfritt på nätet som man kan ta del av för att skapa sig en tydligare bild över vad som faktiskt behöver fixas. I dagens artikel ska vi ta en titt på några viktiga och bra saker att tänka på när du planerar en begravning.

1. Budget för begravningen

Det första man bör tänka på är budgeten. Hur mycket har du råd att spendera på begravningen? Detta kommer att ha stor betydelse för vilken typ av begravning du kan få och vilka tjänster som finns tillgängliga. Det finns många sätt att spara pengar på begravningskostnader, så var noga med att göra din research.

Att anlita en begravningsbyrå kommer kommer exempelvis kosta dig en slant, men kan kan å andra sidan vara till stor hjälp vid organiseringen av begravningen. De kan också ge dig råd om hur du bäst kan hålla kostnaderna nere utan att kompromissa med kvaliteten.

2. Välj typ av begravning

Nästa sak att tänka på är vilken typ av begravning du vill ha. Det finns flera olika alternativ, och varje alternativ har sina egna fördelar och nackdelar, och det finns inte heller några rätt eller fel.

En traditionell begravning i Sverige hålls vanligtvis i en kyrka, men kan också hållas på en begravningsbyrå, och följs av en kist- eller urnnedsättning. Under själva begravningscermonin hålls vanligtvis lovsång, bibelläsning, psalmer och en predikan.

En icke-religiös begravning kan hållas var som helst som den avlidnes familj väljer, och ceremonin kan skräddarsys för att passa den avlidnes liv och personlighet. Den kan vara mer personlig än en traditionell begravning, och det finns vanligtvis ingen begränsning för vem som får tala vid ceremonin.

3. Hade den bortgångne några sista önskemål?

Är det så att den avlidne har uttryckt några sista önskemål ska dessa naturligtvis respekteras så mycket som möjligt. Det kan handla om allt från vilka kläder de ska begravas i till vem som ska tala på begravningen eller vilken musik som ska spelas.

Se därför till att du noggrant kollar igenom om den avlidne personen lämnat eventuella sista önskemål – och om så är fallet, försök att följa dem så noga som möjligt.

4. Ta hjälp av begravningsbyrå eller inte?

En annan fråga som du behöver fundera kring är om du vill ta hjälp av en begravningsbyrå eller inte. En begravningsbyrå kan hjälpa till med allt från transport och val av kista/urna till själva begravningscermonin.

Väljer du att anlita en begravningsbyrå kan du mer eller mindre försäkra dig om att de kommer kunna hjälpa dig med att genomföra begravningen på det sätt som den avlidne personen önskat. Men som sagt kostar det pengar att anlita en begravningsbyrå och därför är det viktigt att väga för- och nackdelar mot varandra innan du tar detta beslut.

Är det så att du bor i Kristanstad med omnejd så kan Fenix Begravningsbyrå vara en begravningsbyrå som är värd att kolla in lite närmre. Vi rekommenderar att man kollar runt med ett antal olika begravningsbyrårer för att få en så bra uppfattning som möjligt kring utbudet, priset och vad som erbjuds från respektive aktör.

5. Hur stor ska begravningen vara?

Sist men inte minst måste du bestämma hur stor begravningen ska vara. Det kan vara allt från en liten sammankomst med nära familj och vänner till ett stort offentligt evenemang med hundratals inbjudna.

Det finns inget rätt eller fel svar här, allt beror på vad den avlidna personen skulle ha velat och vad ni som anhöriga känner er bekväma med.

Några avslutande ord

Detta är några av de saker du måste tänka på när du planerar en begravning. Naturligtvis finns det mycket mer att tänka på, men dessa är några av de viktigaste sakerna.

Vi hoppas att den här artikeln har varit till hjälp och att begravningen blir lyckad. Är det så att du har frågor inom området kan du gärna kontakta oss så ska vi försöka besvara dem så gott vi kan.

Lycka till!