Webb-tv: UF-företag samlar pengar till Min Stora Dag

Elin Olsson och Thilda Olsson driver UF-företaget Glädje för alla UF - Foto: Henrik Nordell

Elin Olsson och Thilda Olsson driver ett UF-företag med att samla pengar till Min Stora Dag. De vill att fler barn ska få möjlighet att röra på sig.

delningar

Under hösten startade Elin Olsson och Thilda Olsson på Drottning Blankas Gymnasieskola ett UF-företag med namnet Glädje för alla. De båda eleverna läser tredje året på barn- och fritidsprogrammet med inriktning på träning och ledarskap. Med det intresset var det självklart att göra något där alla barn och unga blir mer hälsosamma.

– Vi ville göra skillnad och göra något där barn kan känna glädje. Därför har vi startat en insamling till Min Stora Dag. Med pengarna kan barnen exempelvis åka på resa eller besöka en cirkus. De riktar sig till alla, oavsett om man har en diagnos eller är rullstolsburen, säger Elin Olsson.

Med mottot "hjälp oss att hjälpa andra" startade de insamlingen för bara en vecka sedan. Redan nu har det samlats in över 1 600 kronor. Pengarna går till att uppfylla drömmarna för barn som är allvarligt sjuka.

– Min Stora Dag är en betydelsefull organisation. Det de gör är viktigt och då måste alla hjälpas åt för att stötta dem, säger Thilda Olsson.

– Vi ska nå ut via Facebook och Instagram för att samla in så mycket pengar som möjligt. Vi tänkte också skicka ut information och affischer till skolor om insamlingen, säger Elin Olsson.

En del av konceptet för UF-företaget är också att driva barngrupper för att redan friska barn ska förbli friska. En undersökning från Centrum för idrottsforskning visar att endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna ägnar en timme åt någon form av pulshöjande träning per dag. Nu ska fler sättas i rörelse.

– Vi ska hitta på olika typer av aktiviteter, där alla känner sig välkomna och tycker det är kul. Det kan exempelvis vara att spela fotboll utomhus, säger Elin Olsson.

– Under praktiken har jag varit med och lett idrottslektioner. Då är det viktigt att alla inkluderas och vill vara med. Ofta blir det uppdelat mellan killar och tjejer, säger Thilda Olsson.

Insamlingen och UF-företaget kommer att pågå ytterligare cirka 100 dagar. Då tar Elin och Thilda studenten. I konceptet med Ung Företagsamhet ingår det att företaget måste läggas ner i slutet av terminen. Eleverna hoppas dock att Glädje för alla kan fortsätta även i framtiden.

Se webb-tv här nedanför om UF-företaget. De samlar in pengar till Min Stora Dag, där barn som Norton kan få möjlighet att uppfylla sin dröm att dirigera Kungliga filharmonikerna. Här är länken till insamlingen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar