Laddar

Wä IF:s 22-åriga veteran: ”Tar mer ansvar”

Mathilda Carlsson är inte mer än 22 år gammal. Trots det är hon en av de verkliga veteranerna i årets Wä IF. ”Man får ta lite mer ansvar”, säger veteranen och nyblivna lagkaptenen.

delningar

Wä IF har de senaste åren allt som oftast haft ett ungt truppbygge. 2017 års version är inget undantag. Sedan spelarna födda år 2000 flyttats upp i seniortruppen, inför pågående säsong, vimlar det av tonåringar i laget och 22-åriga Mathilda Carlsson är numera en av lagets äldsta spelare.

– Man känner att man får ta lite mer ansvar. Ibland när det blir lite flams och såhär – som det kan bli på träningar – så känner man ansvar att, tillsammans med tränarna, hjälpa till och säga till tjejerna att ”nu fokuserar vi på det här”, säger Mathilda Carlsson, som i år även förärats med kaptensbindeln för laget i Division 3 Nordöstra.

Hur trivs du med den rollen? – Jo, det känns bra faktiskt. Sen lite som kapten också, att man får ta det ansvaret.

Det var kanske därför du fick bindeln? För att du tog ansvaret? – Ja, kanske. Och kanske lite för åldern och så.

Det var det där med åldern. I truppen som består utav 30 spelare är det i dagsläget bara två spelare som är äldre än lagkaptenen Mathilda Carlsson, som även är den som varit i klubben längst tid. Det sedan hon anslöt från Kristianstads DFF inför säsongen 2013.

– Jo, för jag spelade när Carina Mårtensson var tränare och det tror jag inte att någon av de andra gjorde, om jag minns rätt.

Att Wä IF har många unga spelare är i sig ingen nyhet, och redan förra säsongen fick flera av spelarna födda år 2000 rycka in i var och varannan match, när man inte fick ihop tillräckligt med folk till matcherna. Trots det är det många nya bekantskaper som i år tagit klivet upp i damtruppen, vilket gjort att Wä till stora delar, trots allt, har ett nytt lagbygge.

– Det är mycket att spela ihop sig. Vi har spelat lite olika, både med uppställningar och tänket, så att man får samma tänk.

Hur tycker du det fungerar? Med så pass ungt lag som ni har? – Det är roligt. Det är kul att det är blandade åldrar, så det funkar bra.

Trots den unga åldern på årets lag (i tisdagens match mot Lönsboda/Treby var medelåldern 18,7 år) har man hängt på bra i trean, och är i nuläget fem poäng bakom serieledande Åhus IF.

– Jag tycker vi har spelat jämnt i de flesta matcherna, mot dem i toppen också. Så jag tycker vi har bra chanser.

Har ni satt upp någon målsättning eller? – Ja, i och med att damlaget slagits ihop med det yngre laget så har vi mer en målsättning att spela oss samman. Så vi har ingen målsättning att vinna (serien)…, säger Mathilda Carlsson och lägger kort därpå till:

– Vi har en målsättning att vinna varje match, har vi, avslutar Wä-veteranen.

Namn: Mathilda Carlsson Ålder: 22 Bor: Kristianstad Familj: Mamma, pappa, syster. Gör: Tog nyligen examen från personal- och arbetslivsprogrammet. Arbetar numera som lönehandläggare på Hässleholms kommun. Klubbar i karriären: Ovesholms IF (moderklubb), Kristianstads DFF och Wä IF.

Här är Wä-spelarna som är äldre än 20 år: Emma Ivarsson, 22 år Erika Leo, 22 år Ida Malmström, 27 år Josefine Arildsson, 25 år Mathilda Carlsson, 22 år Pernilla Svensson, 21 år

På sin hemsida skriver Wä IF att truppen består av 30 spelare, där 24 stycken befinner sig i åldersspannet 15-20 år medan blott sex stycken är äldre. I matchen mot Lönsboda GoIF/Treby IF var enbart Josefine Arildsson och Mathilda Carlsson med utav de ”äldre” spelarna.

Relaterade artiklar