Laddar

Viby vann streckmatchen: ”Livsviktigt”

Viby IF tog en blytung seger på tisdagskvällen. Hemma på Grönängen besegrades nämligen bottenkollegan Wä IF med 2-1. ”Livsviktigt för oss”, säger Viby-veteranen Marcus Almborg.

delningar

Bottenstriden i Division 6 Östra är ett riktigt getingbo, där flera lag från kommunen gör upp om sin fortsatta Division 6-existens. Två av lagen som fajtas kring de nedre strecken är Viby IF och Wä IF, vilka möttes på tisdagskvällen. Efter ett sent avgörande var det Viby som kunde ta en minst sagt viktig seger.

– Det var mycket på spel i dag. Två lag i behov av poäng, så det var en riktig sexpoängsmatch ju. Inställningsmatch. Ingen gav någon yta i dag. Men jag tycker ändå den bredaste truppen vann i dag. Man såg det sista 20, när bytena kom, så tar vi över mer och mer och de får chansa. Men det är en jäkla jämn match. Krigarinställning rakt över, säger Viby-veteranen tillika assisterande tränaren Marcus Almborg efter matchen.

Det var just Viby IF som kom att ta ledningen hemma på Grönängen. Efter en tajt första halvtimme, med få klara målchanser, nådde Stevan Maksimovic i den 35:e minuten högst på en hörna från Andreas Palmqvist och gjorde 1-0.

Ledningsmålet kom sedan att stå sig halvleken ut. I andra halvlek blev matchen desto svängigare och Vibys inledande ineffektivitet såg ut att straffa sig, då Artan Alija gjorde 1-1-målet för Wä IF efter 65 minuters spel. Det var dock hemmalaget som kom att få det sista ordet, då man i den 80:e matchminuten gjorde 2-1. Likt så många gånger tidigare slogs en djupledsboll på Sebastian Gunnarsson, som chippade bollen in i straffområdet. Där mötte Fredrik Johansson upp, tog behärskat ner bollen och la kontrollerat in segermålet.

– Över 90 minuter är det faktiskt rättvist. Bollmässigt är det väl 50-50, men chansmässigt har vi nog de hetare chanserna, även om det inte är ett stort övertag. Vi kunde avgjort det i början av andra, med två bollar till, men vi har inte den riktiga skärpan, säger Marcus Almborg, och passar även på att lyfta fram den matchplan som tränaren Peter Harrison la fram inför matchen.

Trots vinsten var Viby-veteranen Marcus Almborg inte helt nöjd med insatsen.

– Vi kom inte riktigt upp i det vi kan. Men så är det alltid ju. Vi hade inte riktigt marginalerna, det klickar litegrann i anfallsspelet, tar fel beslut, lite passiva i försvarsspelet. Det är lite signifikativt för säsongen, att vi legat det där halva steget efter. Vi har det i oss. Men det är det sista halva steget som behövs.

2-1-resultatet innebär att Viby IF nu skapat sig lite andrum neråt i tabellen. Ner till Wä IF på kvalplatsen skiljer det nu fem poäng. Man passerade dessutom IFK Knislinge, som man ställs mot på torsdag, i tabellen.

– Livsviktigt för oss. Det är en tuff vecka, vi har match igen redan på torsdag. Så nu är det nog isbad, käka pasta och vila i morgon. Sen är det viktig match igen. Litegrann är det nästintill att säsongen avgörs, för vår del, denna veckan. Ifall vi ska ha lite marginal eller vi ska kriga i botten hela tiden.

Med sex omgångar kvar av säsongen parkerar Wä IF på kvalplats medan Everöds IF och Österslövs IS innehar nedflyttningsplatserna i Division 6 Östra.

Betygsättning av Viby IF 2-1 Wä IF Betygen delas ut enligt skalan 1-5. Där 1 är underkänt, 2 är godkänt, 3 är bra, 4 är mycket bra och 5 är världsklass – med lokalfotbollens mått mätt.

Spelet – 3 Det var tydligt att det rörde sig om ett bottenmöte, med två lag som var rädda att gå bort sig. Första halvlek var inte särskilt mycket att hurra över, sett till underhållningsvärdet. Öppnade dock upp sig i andra och blev härligt dramatiskt med ett Wä som kom igen – och sedan hade chanser att kvittera även en andra gång.

Planen – 2 Grönängen är en gemytlig liten idrottsplats, där det känns som att man kommit en bra bit ut på landet. Gräsmattan såg dock inget vidare ut från sidlinjen. Att färgen på gräset skiftar och att mattan är ojämn är inget konstigt. Åtminstone inte när det är tidigt på säsongen. I augusti krävs det dock mer för ett bättre betyg.

Programbladet – 1 Det fanns inget programblad tillgängligt, vilket gör att betyget så klart blir underkänt.

Korven – 3 Utbudet av tillbehör kan mycket väl vara det bästa inom lokalfotbollen. Inte mindre än tre sorters senap och två olika ketchup fanns att välja på. Råvaran då? Korven var välgrillad, om än med lite väl segt skinn, och väldigt saftig. För ett högre betyg krävs det dock en korv med lite mer smak och sälta i, då köttet trots allt förblev väldigt anonymt i sin smak.

Matchens lirare – Fatos Gashi, Wä IF I en match där felpassningarna haglade var Fatos Gashi en trygghet. Med ett tillslag till rätt adress, gång på gång. Bar hemmalaget i första halvlek. Då han styrde och ställde och vid flera tillfällen hittade in med krossbollar bakom Viby-försvaret. Spenderade stora delar av andra halvlek på vänsterkanten, där han hade en mer anonym roll. Någonting som dock inte Fatos själv ska beskyllas för – han gjorde det bra när han fick boll och även när han åter klev in centralt – då det är svårt att prestera när några bollar inte hittar ut till en.

Relaterade artiklar