Laddar

”Vi kan nog inte riktigt kalla oss sommarstad ännu”

Sommaren har varit hektisk för hotellen i Kristianstad. Främst på grund av Beachhandbollen och Karting-EM som genererat många besökare. Men nu när den går mot sitt slut ser cheferna tillbaka med glädje på hur högsäsongen mynnade ut.

delningar

Hotellen i Kristianstad har haft en blandad sommar. När siffrorna från juni och juli nu har redovisats kan man se att skillnaderna jämfört med 2016 är marginella. I juni månad minskade antalet gäster med 2 procent jämfört med föregående år, medan det i juli månad ökade med 4 procent. Likt för juni månad indikerar starten på augusti månad att det ser ut att bli sämre än 2016.

– Juli var fantastiskt bra. Vi har två stora evenemang, i Åhus Beachhandboll som är återkommande och alltid bra. Sen hade vi kartingen som också gör stan väldigt gott med mycket besökare. Tittar vi på juni och augusti finns det mer att hämta. Vi kan nog inte riktigt kalla oss sommarstad ännu. Det lever upp fint i juli men juni/augusti måste bli bättre för att vi ska bli en riktig sommarstad, säger Gustaf Andersson, hotelldirektör vid First Hotel Christian IV.

Just kartingtävlingarna på Åsum Ring, där både Svenska Mästerskapen och Europamästerskapen arrangerats, har haft en stor inverkan på årets sommar.

– Det har varit fullt ös. Det har gjort mycket med kartingen, både med EM och SM, som vi har fått mycket från. Grupper från hela världen har kommit till Kristianstad. Så det är roligt, säger Emma Skeppstedt, receptionschef vid Best Western Hotel Anno 1937.

För att få fler gäster att besöka Kristianstad under juni och augusti menar Gustaf Andersson att det måste hända mer i staden, alternativt att eventen sprids ut bättre.

–Det händer mycket men det gäller att se till att det händer ännu mer och få spridning på evenemangen. Jag vet att man jobbar väldigt hårt med det och gör ett fantastiskt jobb. Det blir bättre och bättre men det finns fortfarande mycket att göra, säger First Hotel Christian IV:s hotelldirektör.

Även på Best Western Hotel Anno 1937 är det juni månad som sticker ut i ett negativt perspektiv. Medan man ökat i både maj och juli, och redan nu kan konstatera en ökning trots att augusti inte är inräknad, har det stått stilla i juni.

– Jag skulle säga att det är midsommarveckan som ställer till det lite. Det händer inte så mycket i Kristianstad just då. Vi behöver locka fler turister hit den veckan. Det är många som börjar sin semester den veckan, säger Emma Skeppstedt.

Om vi rör oss till grannhotellet Quality Hotel Grand ser man positivt på sommaren. Där har de haft en lika bra högsäsong som de två senaste åren. Även här har evenemangen varit en bidragande orsak, men en av de största anledningarna till den stora folktillströmningen tror de är vädret.

– Vädret har varit perfekt för oss som hotell. För om det är jättebra, väljer folk att stanna hemma och ligga i trädgården. Är det super-dåligt åker de flesta utomlands till ett varmare land. Men om det är ”mellan-väder” som det varit under sommaren i Sverige, väljer många att semestra inrikes, berättar Kenneth Hoffström, VD på Quality Hotel Grand Kristianstad.

Även Stadshotellet har upplevt en fin sommar. I princip lika bra som den förra. Däremot känner VD:n Jytte Nilsson att antalet turister minskat jämfört med tidigare år.

– Det känns som vi haft mindre turister i staden, men det kan vara för att det i princip varit fullt på alla hotell. Det kan ha gjort att de sökt sig till andra städer istället.

Likt de andra hotellen är det evenemangs-veckorna, med Beachhandbollen och kartingen i juli, som sticker ut. Utöver det tycker hon att sommaren varit snarlik tidigare år.

– Jag har inte upplevt att det varit mer folk än vanligt. Här var fullbokat under förra året med så det ligger ungefär på samma.

 

 

Relaterade artiklar