Laddar

”Vi har arbetat mycket med snapchat”

Under Jamboree17 samlas cirka 11 000 personer på en och samma plats. För att allt ska fungera krävs det att alla bitar faller på plats, däribland närvaron och informationsflödet via sociala medier.

delningar

Under Jamboree17 arbetar 800 personer med driften av lägret. 300 av dem har arbetat med det i två år, och det som är uppseendeväckande är att nästan alla gör det ideellt, för scouterna. En av dem är lägrets presstalesperson, Fredrik Larsson. Han har inför och under lägret ansvar för att allt på de sociala medierna ska nå ut till deltagarna.

– Vi har arbetat mycket med snapchat, för vi vet att deltagarna finns där, men även genom andra medier. Detta för att vi vill skapa en bra upplevelse för alla som är närvarande. Tanken är såklart att de ska få uppleva äventyr och träffa kompisar på fältet, men även genom den digitala världen.

Trots det framgångsrika arbetet med plattformarna, blev lägrets app under natten till måndagen drabbat av ”porr-bilder” som rapporterades lagts ut. Riktigt så allvarligt var det inte. Trots detta prioriterar man frågan väldigt högt och har god uppsikt över vad som händer på appen.

– Det handlade om en eller två tecknade bilder, så det var en ganska begränsad omfattning. Men vi vet inte om det var någon här eller någon utifrån som lade upp det. När det inträffade stängde vi ner möjligheten att lägga upp saker. Nu har vi uppsikt över vad som sker och modererar hela tiden. Vi vill att det även där ska finnas vuxna som har uppsikt över vad som händer, likt hur det är på fältet.

Utöver detta tycker Fredrik Larsson att lägret varit en succé. Och det han har sett och hört från deltagarna är han mer än nöjd med lägrets första fem dagar, som är fyllda med en massa fina stunder. Dock finns det ett specifikt ögonblick han minns lite extra mycket. Ett ögonblick som verkligen fick honom att känna glädje.

– Vi i organisationen sover en bit bort. Men igår-kväll, när jag hade lagt mig, låg jag och lyssnade på när ungdomarna hade disco-karaoke. Den höga ljudvolymen i kombination med att man hörde hur roligt de hade det långt ut på natten. Det tyckte jag var så jäkla roligt att lyssna på. Det är sånt som gör att varenda timmes jobb vi lagt ner känns motiverad.

Nu väntar de tre avslutande dagarna av lägret. Och allt tyder på att även de kommer vara succéartade. Bland annat kommer kungen återvända och besöka lägret för fjärde gången. Faktum är att han varit på plats under alla storläger som anordnats. Utifrån det vet Fredrik Larsson och hans medarbetare hur de ska te emot ers höghet.

– Det finns ett protokoll som vi har för hur man arrangerar sådana besök. Men det kommer gå bra. Vi vet att han verkligen uppskattar friluftslivet och naturen.