Laddar

Veteranen är kvar på plan – efter avskedet

Han hade egentligen lagt skorna på hyllan och intagit en tränarroll. Men när Viby IF var i behov av spelare snörade klubbveteranen Marcus Almborg återigen på sig skorna. ”Jag tycker det är förbaskat roligt att komma ner här”, säger han.

delningar

Sommaren har en tendens att få småklubbarna att fara illa. Spelare saknas på grund av resor, semestrar eller för att det blivit dags för studier och en flytt till en ny stad. I Viby IF ser det inte annorlunda ut, någonting som inneburit att flera av klubbens ärrade veteraner återigen snörat på sig dojorna.

– Jag la skorna på hyllan inför årets säsong. Så jag anser mig mig nästan som gästspelare nu. Vi har en hel del bortresta och jag ska vara ett komplement. Men nu i de senaste omgångarna har det blivit 90 minuter, säger Marcus Almborg, 40, som i segermatchen mot Wä IF huserade på innermittfältet.

I dag är Marcus Almborg inne på sin elfte säsong i Viby IF, då han anslöt ifrån Nosaby IF.

– Det blev hus och barn, och då varvar man ju ner. När jag flyttade hit så ringde jag och frågade om jag fick komma och gästträna – och det fick jag. På den vägen är det. Jag vet inte hur många år jag sagt att jag ska lägga skorna på hyllan, det var likadant detta året, men nej… Sen är man igång. Är ändå här nere på träningarna och säger hej, skojar och hämtar bollarna när de skjuter utanför. Då kan jag lika gärna snöra på, förklarar klubbveteranen.

 

Två veteraner inom Kristianstadsfotbollen – Fatos Gashi och Marcus Almborg.

Att det blev Viby IF från första början må ha berott på en flytt till byn, men att Marcus Almborg blivit klubben trogen beror snarare på hur det faktiskt varit i föreningen under åren han spelat.

– Det är ju sammanhållningen. Jag kom hit -06 tror jag. Flyttade till byn och hade cykelavstånd hit. Det är mycket gott folk. Efter matchen kan man gå hem och grilla hos grannen, tillika medspelaren. Sen som du ser är det mycket ungdomar här nere och springer och kollar på oss. Det är en god sammanhållning för hela byn.

Så det är det som gjort att du blivit kvar? – Ja, absolut. Och det är därför jag fortfarande spelar, trots att jag är 40 år gammal. Man behöver röra på sig. Det finns inget bättre att komma ner hit till grabbarna och sen tjabba lite med Pete (huvudtränaren Peter Harrison reds. anm.), han har ju också varit här ett antal år här. Vi trivs väldigt bra ihop, så det är kul.

Efter att ha sprungit runt med kaptensbindeln runt armen i flera säsonger ser det lite annorlunda ut 2017. I vintras gjorde Marcus Almborg allvar av tankarna att lägga skorna på hyllan – men kunde likväl inte släppa Viby IF. Rollen som allt-i-allo byttes snart ut mot den som assisterande tränare. Den senaste tiden har dock rollen vid avbytarbåset bytts ut mot en på planen.

– Hela vintern och vårsäsongen var jag det. Sen nu när det saknas lite spelare, i alla fall på det centrala mittfältet, tänkte jag att jag får hjälpa killarna.

 

Tidigare i karriären var han mittback, nu opererar han på innermittfältet.

Att 2017 års upplaga av Viby IF skiljer sig från tidigare är dock ett faktum, om vi ska lita till Marcus Almborg, som trots allt vet ett och annat om hur föreningen sett ut de sista åren.

– Årets upplaga är ett väldigt glatt kompisgäng. Det är ett väldigt socialt gäng i år. De första åren jag spelade här då ville vi gå upp, det var inget snack om saken. Men detta året är det i första hand att vi ska ha väldigt roligt tillsammans. När vi har det så ska resultaten komma. Det är inte så att vi spelar fotboll för att förlora, det är klart när domaren blåser i pipan vill man vinna. Men det är väldigt kamratligt

Från att inte ha haft någon koppling till byn, innan flytten till Viby, har Marcus Almborg i dag vuxit ut till både en modern klubblegendar och föreningsmänniska. Hur många matcher till det egentligen blir i Viby-tröjan återstår dock att se.

– Jag spelar bara en match i taget, skrattar han och fortsätter:

– Så känns det. Tjejerna har sina saker de ska iväg på, med handbollen, och sen är det familjelivet där hemma som går på. Det går ju alltid i första hand. Men man gör så gott man kan. Jag tycker det är förbaskat roligt att komma ner här, och så länge jag gör det kommer jag fortsätta.

Namn: Marcus Almborg Ålder: 40 Bor: Viby Familj: Fru och två döttrar Gör: Handläggare på Arbetsförmedlingen Klubbar: Spjutstorps IF (moderklubb), Nosaby IF, IFÖ Bromölla IF, Nosaby IF och Viby IF

Relaterade artiklar