Laddar

Veckans företag: Bokbindaren tog över det anrika vandrarhemmet

Under slutet av förra året blev det klart att Gunnar Wårdell skulle ta över driften av Cigarrkungens hus i Åhus. Nu i sommar är det fullt upp med verksamheten. "Man måste våga", säger han.

delningar

Vid årsskiftet blev det klart att Östgöten Gunnar Wårdell skulle ta över verksamheten i Åhus med vandrarhemmet, Åhus Bed and breakfast, Disponentvillan och gästhamnen. Han hade då haft ledande positioner på ett bokbinderi i Göteborg, men vill testa någonting nytt. Det ledde till att han nu är entreprenör i en helt ny bransch.

– Jag har aldrig jobbat inom turismbranschen förut, men ville prova på något nytt. Jag var här en midsommar för ett par år sedan och kände att platsen är fantastisk. Bara man går ut på gatorna i Åhus centrum så hälsar alla på varandra. Så ska det vara, säger Gunnar Wårdell.

Anläggningen ägs av Bröderna Klemmedsson, som också har hjälpt till att rusta upp fastigheterna och att göra dem brandsäkra. Totalt ryms där 75 bäddar i de tre olika enheterna. Vandrarhemmet ligger alldeles intill hamnen ligger vandrarhemmet i en anrik tegelvilla. Där kan gästerna se båtarna lägga till, det är nära till både restauranger och matbutik.

 

Antika Disponentvillan i Åhus.

 

– Det roliga med att bo så här är gemenskapen och att man skaffar nya vänner. Vi har ett litet bibliotek och en liten turistbyrå som blivit uppskattad av de boende, säger Gunnar Wårdell.

Intill ligger Bed & Breakfast och liksom det låter ingår där sängplats och frukost. Pärlan ”Disponentvillan” ligger ett stenkast bort intill borgruinen och vattnet. Därinne är det inrett med en stor matsal och flera sovrum. Den historiska miljön har bevarats väl.

– Man kan kalla det för bed & breakfast ”deluxe”. Disponentvillan passar väldigt bra för grupper eller golfare som ha nära till golfbanan. Man kan använda lokalerna till olika tillställningar. Det är en väldigt bra plats för företag, säger Gunnar Wårdell, som också avslöjar att ett av rummen med namnet ”storken” ska göras om till ett rum för bröllopspar.

 

 

En skämtsam skylt möter gästerna.

Hur har det gått hittills för dig? –  I sommar har det varit knökat med folk. Det har mest varit svenskar, men nu börjar också de utländska turisterna komma. Det är främst holländare, danskar och tyskar. Det är första året jag driver verksamheten, så nu håller jag på att forma den. Vi får se hur det utvecklar sig till nästa säsong, då ska allting vara top notch, säger Gunnar Wårdell.

Vad tycker du själv om att driva den här typen av verksamhet? – Det roligaste är att möta alla människor och att se gemenskapen. Sedan får vi se hur siffrorna slutar efter sommaren. Man måste våga och jag känner att detta är helt rätt för mig.

Relaterade artiklar