Varningen: Så kan din partner spionera på dig

Foto: Mostphotos.

Tusentals appar kan se var din mobil befinner sig.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Flera kvinnojourer varnar nu om faran med spionapparna i SVT-programmet Plus. Syftet med appar som till exempel "Hitta mina vänner" är tänkta att användas för att föräldrar ska kunna hålla koll på sina barn eller för att hitta en borttappad mobiltelefon.

– När jag började undersöka det här var jag nog ganska naiv. Jag hade hört talas om spionappar och att de kunde missbrukas, men trodde inte för mitt liv att problemet var så utbrett som det visade sig vara, säger Sanne Olsson som gjort granskningen i SVT, till Expressen.

Utöver de konventionella apparna med platstjänster finns det även företag som marknadsför sina tjänster som verktyg för att spionera på en annan telefon.

I en undersökning utförd av Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks), uppgav 16 av de 26 kvinnojourer som ingick i undersökningen att spionappar är ett stort problem.

– Mina erfarenheter av spårningsprogram är att det är vår målgrupps värsta fiende efter förövaren, säger en anställd på en kvinnojour i Skåne.

Anne-Marie Eklund, säkerhetsexpert inom IT, menar att man bör vara vaksam på vilka appar som är installerade på ens telefon för att lättare upptäcka om något har installerats utan att du vet om det.

– Man ska undvika att ladda ner appar som ligger utanför de här normala distributionssidorna som tillhandahålls av Google och Android till exempel, säger hon till tidningen.

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar