Världens hjältar hyllas i unik utställning

Utställningen We Have A Dream har snart premiär på Regionmuseet Kristianstad.

delningar

Dalai lama, Zara Larsson, Malala Yousafzai och Tutu Alicante. Det är några av de totalt 114 personer som har porträtterats under åren 2002-2016 i ett stort projekt. Det är några av världens modigaste och mest inflytelserika personer. Nu lyfts de fram en utställning som besöker Regionmuseet Kristianstad. På lördag blir det premiär.

– Det är verkligen starka förebilder. Här finns Denis Mukwege som vunnit Nobels fredspris och som är en nål i ögat på rebellgrupperna som vill ta över. Jag har träffat Nadja Murad, som var svårt traumatiserad då jag skulle plåta henne.

– Hennes by hade förstörts och hennes anhöriga blivit mördade. Tänk dig själv att bli våldtagen i tre månader och ändå inte vika ner sig, säger Albert Wiking, som tillsammans med Oscar Edlund står bakom utställningen.

I utställningen ingår det ett 90-tal inramade fotografier, samtliga i stående format. Exakt hur många som ska visas i Kristianstad beror dock på utrymmet.

Till varje bild hör det intervjuer om personligheterna. Alla från världskändisar till vardagshjältar finns med. Några av dem har fotograferna arbetat flera år med att få till en träff med.

Albert Wiking med Dalia lama.

Ida Englund från Karlstad är en av kvinnorna som porträtterats. Hennes bild hänger nu uppe på väggen i utställningshallen tillsammans med storheter som Dalai lama.

– Hon blev mobbad under skoltiden, men har hon fått sin revansch genom att delta här. Vi vill samla förebilder inom allt från religionsfrihet till arbete mot diskriminering Här kan människor inspireras av starka personer. Man måste våga vara modig, säger Albert Wiking.

En av kvinnorna på fotografierna kommer också att besöka Kristianstad den 11 november. Det är Maria Alyokhina, en rysk aktivist från Pussy Riot. Efter en prostest mot Putin år 2012 sattes hon i fängelse och har betraktats som en politisk fånge.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar