Laddar

Utredningar i gång efter tågolyckan: ”Väldigt kraftig kollision”

Både Trafikverket och tågoperatören Arriva har satt igång utredningar efter tågolyckan i Fjälkinge. "Det var en väldigt kraftig kollision", säger Jenny Egeland.

delningar

Trafikverket har redan satt igång en utredning, efter den olyckshändelse där ett Pågatåg kolliderade med släpet till en traktor mellan Nosaby och Fjälkinge. Deras mål är nu att ta reda på hur kollisionen kunde inträffa. – Man kommer att vända och vrida på varenda sten för att ta reda på vad som har orsakat olyckan. Man samlar in information om platsen, om utrustningen och pratar med alla inblandade för att få fram svar och alla detaljer. Cirka två månader tar det innan utredningen är klar, säger Denny Josefsson på Trafikverket.

Samtidigt har också tågoperatören Arriva satt igång en internutredning via sin säkerhetsavdelning. De är bolaget som som trafikerar Pågatågen med uppdrag från Skånetrafiken.

– Det görs en utredning av våran säkerhetsavdelning kring vad som har hänt. I det första skedet ligger mycket fokus på att ta hand om och ge stöd åt vår personal. Vi hade en lokförare och en tågvärd ombord, säger Jenny Egeland, kommunikatör hos Arriva.

Hur har lokföraren och tågvärden reagerat på händelsen? – De uppgifter jag har är att personal och passagerare ska ha klarat sig utan fysiska skador, vilket vi är väldigt glada för. Det var en vädligt kraftig kollision med ett tåg i 160 kilometer i timmen. Men det är ju förstås omskakande att vara med om en sådan här olycka, säger Jenny Egeland.

Arriva tog över Pågatågstrafiken 2007 och enligt bolaget har man inte haft några incidenter vid just den här korsningen under de senaste åren.

– Däremot så är det inte helt ovanligt att det sker olyckor vid obevakade plankorsningar, det är en risk, konstaterar Jenny Egeland.