Laddar

Ungdomar skjuter och säljer droger – så agerar polisen och socialtjänsten

Ungdomar i Kristianstad uppges sälja droger och utsätter skola och idrottsplatsen för skadegörelse. Så här agerar socialtjänsten och polisen.

delningar

24kristianstad har tidigare berättat om verksamheten Slussen på Vilans gamla skola. De tvingades ta hjälp av väktare och kommer inom kort att sätta upp ett två meter högst stängsel efter att deras personal känt sig hotade av de barn och ungdomar som uppehållit sig på skolgården.

Byggnaderna har utsatts för omfattande skadegörelse, bland annat med stenkastning och luftgevärskulor som träffat fönsterrutorna.  Det finns även uppgifterna om att det säljs droger helt öppet på skolgården. Dessutom har den närliggandes Vilans IP blivit utsatt för upprepad skadegörelse.

Problemen har uppmärksammats på bred front och nu hålls det flera möten både med kommunen, med representanter från bostadsrättsföreningarna, Brottsförebyggande Rådet och polisen. Samtliga vill att området ska bli en tryggare plats utan brottslighet. Polisen har närvaro främst genom de två områdespoliser som arbetar i Charlottesborg.

– De har inte möjlighet att arbeta där dygnet runt, därför har de varit sporadiskt. Även insatspoliser har åkt dit, men det är en resursfråga. Vi hade önskat att det fanns fler poliser som kunde arbeta förebyggande, men nu prioriterar polisledningen utredningsarbetet som har blivit omfattande, säger Göran Svensson, kommunpolis i Kristianstad.

Under förra veckan har polisen hållit möte med Slussen. Det vill säga den verksamhet som kartlägger kunskaperna hos nyanlända, så att de kommer till rätt klass i skolan. De tar problemen i Vilan på stort allvar.

–  Det är ingen som stoppar huvudet i sanden. Vi förstår att det finns stora problem, där man tidigare bland annat har fått stänga fritidsgården. Det är tråkigt när ett område måste hägnas in, men det är en utveckling som sker i samhället, säger Göran Svensson.

Även socialtjänsten agerar, bland annat genom sina fältarbetare som har varit närvarande i området. Det är fem personer som har hela Kristianstads kommun som arbetsfält. De beskriver sig som ”mobila kuratorer”.

– Vi är mycket på Slättängskolan och har bland annat startat ett machoprojekt, där vi arbetar normkritiskt under femton veckor. Det handlar om att skapa andra ideal än att ta till våld eller kriminalitet. Vi ska inte agera poliser, säger Mattias Krohn, fältsekreterarnas teamledare.

– Vi rör oss också ute i området och arbetar med att skapa en relation till de boende och ungdomarna. Det är ett långsiktigt arbete som görs både på individnivå, i grupp och på strukturell nivå, fortsätter han.

I akuta situationer finns det också en möjlighet för kommunen att direkt ingripa ifall de ser något som är fel.

– Om man ser någon som är under 18 år som missbrukar, då kan vi göra en orosanmälan. Jag håller med om att det behövs mer samverkan och hade önskat att polisen kunde arbeta mer förebyggande, säger Anna Nordin, samordnare i Brottsförebyggande Rådet.

Relaterade artiklar