Laddar

Ungdomar gör upp i unik musiktävling

Fram tills att Melodifestivalen avgörs i Kristianstad kommer kommunens unga förmågor att göra upp.

delningar

På lördagseftermiddagen drar Ta chansen på turné igång. Det är en musiktävling för barn och ungdomar mellan 12 och 18 år. Deltävlingar väntar på sex orter runt om i Kristianstads kommun – varpå en stor final tar plats den 2 mars. Alldeles lagom till att Melodifestivalen kommer till Kristianstad alltså.

– Ta chansen är konceptet kring Melodifestivalen i Kristianstad Arena. Som del av det gör vi Ta chansen på turné. Det är ett sätt att nå ut till större delar av kommunen. Vi besöker sex ställen totalt och på varje ställe kommer det vara en liten minifestival och musiktävling för unga mellan 12-18 år, säger David R. Andersson, projektledare för Ta chansen.

Var kom idén till den här tävlingen ifrån? – Varför inte göra något som pågår ett tag när man ändå har en bra anledning? Det följer ju Melodifestivalen i övrigt. Det drar ju också igång på lördag, precis som Ta chansen turné. Det blir en stor uppladdning inför Melodifestivalens besök i Kristianstad Arena.

– Syftet är att sprida den här känslan, intresset och delaktigheten i så stor del av kommunen som möjligt. Att alla ska kunna få känna sig delaktiga i alla fall. När biljetterna släpptes tog de ju slut väldigt, väldigt fort. På rekordtid. Därför känns det här extra viktigt, förklarar projektledaren.

Själva konceptet för Ta chansen på turné är unikt för Kristianstad. Bakom arrangemanget står kommunen tillsammans med Kristianstads Fritidsgårdsforum. För den som är intresserad av att delta i musiktävlingen – som tar sitt avslut med en final på Stora Torg – finns fortfarande chansen.

– Det finns några platser kvar, om man fortfarande vill vara med och tävla. Då hittar man sig fram på Ta chansen på kommunens hemsida. Där kan man hitta anmälningsformuläret.

De sex deltävlingarna kommer ta plats i Åhus, Degeberga, Fjälkinge, Tollarp, och Kristianstad. Från varje ort kommer två stycken bidrag att ta sig vidare till finalen i Kristianstad.

– Förhoppningarna är att det dels ska bli ett trevligt evenemang när vi åker runt. Sen har man väl alltid tanken att stimulera och uppmuntra unga att hålla på med musik. Det är kanske någon som är med här som blir en känd musiker eller artist någon gång i framtiden. Eller kanske till och med är med i Melodifestivalen. Vem vet. Men det är mycket för att uppmuntra unga att våga att hålla på med sina drömmar, avslutar David R. Andersson.

Den första deltävlingen arrangeras på Mötesplats Gärdskan i Åhus på lördag.

Ta chansen på turné: En musiktävling för ungdomar födda mellan år 2000 och år 2006. Samtliga deltagande ska vara bosatta i Kristianstads kommun.

Framförandet är singback men vissa akustiska instrument tillåts. Artisten/gruppen får sjunga såväl en cover som en egenskriven låt. Framförandet ska vara max tre minuter långt.

Finalisterna tas fram genom att publiken har chans att rösta och att en jury kommer att säga sitt. De bägge parternas röster väger 50/50. De två bidrag som får högst poäng på varje ort tar sig sedan vidare till finalen.

Turnéplan: 3/2: Mötesplats Gärdskan i Åhus, klockan 12-16. 10/2: Tingstorget i Degeberga, klockan 12-16. 17/2: Torget (vid fritidsgården) i Fjälkinge, klockan 12-16. 21/2: Torget i Tollarp, klockan: 15-19. 23/2: Vä Köpcentrum, klockan: 15-19. 24/2: Galleria Boulevard i Kristianstad, klockan 12-16. 2/3: Final på Stora Torg i Kristianstad.

Relaterade artiklar