UNDERSÖKNING: Skåningarna vill investera i fossilfri energi

Foto: LianeM & Pressbild Vattenfall - Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

"27 procent är redo att installera solceller inom tre år, det är en stor siffra"

delningar

Klimatfrågan har aldrig varit så het och omdebatterad som nu. Vattenfall har i en ny Sifo-undersökning tittat på vilka åtgärder skåningarna tycker är viktigast för att minska klimatpåverkan i stort.

Resultatet visar att fossilfri energi är högt prioriterat. Hela 55 procent av skåningarna tycker att investering i fossilfri energi är den viktigaste åtgärden i att minska den negativa klimatpåverkan.

– Vi ser att det finns ett stort intresse och en medvetenhet kring energifrågan, vilket är glädjande. 55 procent tycker det är viktigt att investera i fossilfri energi, det är en väldigt bra siffra skulle jag säga, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Färre resor med flygplan och att åka mer kollektivt är även det högt prioriterat med 50 respektive 45 procent.

– Vi har gjort den här undersökningen för att vi vill förstå hur våra kunder själva kan minska sin egen klimatpåverkan. Vi vill kunna svara upp på förväntningarna med innovativa tjänster och produkter kopplat till det.

Enligt undersökningen är intresset för solceller i Skåne stort. Majoriteten, 54 procent, av invånarna är beredda att installera solceller hemma. Det är därmed den åtgärd i hemmet som flest i länet är villiga att genomföra för att minska sin egen klimatpåverkan.

– 27 procent är redo att installera solceller inom tre år, det är en stor siffra. Det känns som att investeringsviljan är väldigt stark. Jag tror att folk ser att det går snabbare och snabbare att få tillbaka de investerade pengarna med solenergi. Solceller ses inte länge som en produkt som bara ett fåtal köper, det är ganska många som har börjat fundera på det. När det gäller solceller har Skåne väldigt bra förutsättningar.

FAKTA

Från Sifo-undersökningen 2019

54 % av skåningarna är beredda att installera solceller för att minska sin klimatpåverkan

Men än var fjärde skåning (27 %) kan tänka sig att göra det redan inom tre år, vilket är den högsta siffran i hela landet.

Från Solindex 2018

Skåne är det län som har näst bäst förutsättningar för solenergi, efter Västra Götaland. Om alla småhus i Skåne hade soltak skulle länet kunna generera 1 632 805 770 kWh på ett år. Det motsvarar en årlig energiförbrukning för 65 312 småhus.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar