Undersökning: Så många vill ha ett teknikfritt rum hemma

Genrefoton: Pixabay, Flickr/espensorvik.

Framförallt är det unga som vill skippa tekniken i varje rum hemma.

delningar

Teknikens frammarsch har gjort att en allt större del av vår vardag kantas av digitala prylar.

Svensk Fastighetsförmedlings senaste trendrapport visar dock att en klar majoritet av svenskarna kan tänka sig ett rum i bostaden som är helt fritt från teknik. Det uppger så många som 57 procent. De flesta svenskar föredrar också fysiska bostadsvisningar framför exempelvis VR-visningar.

Årets rapport visar att det finns blandade känslor till vår teknikpräglade vardag. Mest positiva till ett rum utan teknik är kvinnor, 62 procent av dem kan nämligen tänka sig det. Motsvarande siffra för män är 53 procent.

Något förvånande är att de i åldersgruppen 66–79 är de som är mest negativa till ett teknikfritt rum, 46 procent uppger detta. De som är mest benägna till att isolera sig från tekniken är unga i åldrarna 16–29 år, där två av tre kan tänka sig ett rum fritt från teknik.

– Tekniken har förflyttats från datorer till våra kroppar i form av wearables* men även till inredningen och delar av huset i form av exempelvis uppkopplade vitvaror och smart belysning. Den snabba utvecklingen och vår ständiga närvaro i sociala medier är något som kan bidra till att så många svenskar är positiva till ett teknikfritt rum, säger Petra Wester, tf vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Trots den digitala strukturomvandling som pågår just nu tycks svenskarna ännu inte vara mogna för digitala visningar, exempelvis i VR. Knappt var femte svensk kan tänka sig att köpa ett hem som de bara sett digitalt.

– Även om visningar i VR inte blir köpgrundade kan det möjliggöra för konsumenter gå på betydligt fler visningar än tidigare. På så sätt kan de skapa sig en uppfattning om bostaden utan att behöva stressa runt på ett tiotal fysiska visningar på olika adresser, säger Petra Wester.

FAKTA

Wearables* betyder teknik inbyggd i till exempel kläder och accessoarer vilka bärs på kroppen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar