Laddar

Tvingades flytta skrotbilar – vägrar betala kommunens faktura

En man från Kristianstad tvingades flytta skrotbilar från sin tomt. Men han vägrar betala kommunens räkning.

delningar

I somras kom det in ett klagomål till kommunen om en nedskräpad tomt i Kristianstad med flera skrotbilar placerade på marken. Inspektörerna åkte ut till adressen och såg att det fanns fyra skrotbilar. Politikerna tog ett beslut att de skulle tas bort. Bara några dagar senare var fordonen tömda på föremål och bortforslade.

Här började den rättstvist som nu pågått sedan i somras. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen skickade nämligen en faktura till markägaren på närmare 4 000 kronor efter sitt besök.

Den räkningen vägrade mannen betala och bestred den genom länsstyrelsen. Där tog de beslutet att avgiften inte skulle sättas ner. 790 kronor per timme skulle han betala till kommunen efter deras tillsynsbesök.

Nu har länsstyrelsen beslut överklagats vidare till mark- och miljödomstolen. Där motiverar mannen att han borde slippa avgiften eftersom att det inte borde ha tagit så lång tid att påminna honom om att flytta bilarna. ”Fakturan är helt osannolik och oriktig”, skriver han. Eftersom att mannen är pensionär med en låg inkomst kan han inte betala fakturan.

Domstolen kommer dock fram till samma beslut som både kommunen och länsstyrelsen. Räkningen ska betalas. Ärendet går dock att överklaga vidare till en ännu högre instans.

Relaterade artiklar