Laddar

Två skobutiker kan försvinna från Kristianstad

I tisdags begärdes den välkända skokedjan i konkurs. Två skobutiker i Kristianstad riskerar att försvinna. Här är förvaltarens senaste besked.

delningar

På tisdagen begärdes Wallenbergs Skor AB i konkurs tillsammans med ägarföretaget Anders Nilssons skor i Sölvesborg. På onsdagen stängdes butikerna för inventering och nu arbetar konkursförvaltaren på att hitta en lösning för hur företaget ska kunna räddas.

– Vi arbetar för att kunna avyttra helheten. Under dagen har jag haft en dialog med två intressenter. Det svåra är att sälja ett företag som har ett stort lager. Därför kan det bli en kombination av en utförsäljning och att i efterhand sälja inventarier och verksamheten. Även varumärket bör ha ett värde i sig, säger advokat Erik Gabrielsson.

Företaget har verksamhet i både Skåne och Blekinge. I Kristianstad är det två butiker som berörs, nämligen Wallenbergs skor på Östra Storgatan och Ecco Store på Östra Boulevarden.

Ett stort antal anställda berörs av konkursen och ett av målen är att de flesta ska kunna få jobba kvar. I dagsläget är dock inget bestämt ifall någon kommer ta över.

– Det är 30-talet personer som arbetar i företaget, så det finns en verklighet bakom det hela. Därför hoppas vi på en lösning som kan innebära en rekonstruktion, säger Erik Gabrielsson.

 

 

Ecco-Store följde med i konkursen.

 

Den senaste årsredovisningen från ”Wallenbergs Skor” lämnades in till Bolagsverket i juni månad. Enligt den har omsättningen under det senaste året uppgått till 30 miljoner kronor. Någon vinst har de däremot inte gjort på flera år.

Senast under förra året gick företaget med cirka 2,3 miljoner kronor i förlust. För att komma tillrätta med det ska man enligt bokslutet ha slagit samman och flyttat butiker i Kristianstad samt ändrat hanteringen av lagret. På lagerhyllorna finns det nu 33 000 par skor till ett värde av 15 miljoner kronor.

Anledningen till konkursen, enligt uppgifter till Kristianstadsbladet, är ett försök att starta upp en butik i Malmö. Det ska ha kostat företaget flera miljoner kronor. Samtidigt ska konkurrens av E-handeln ha påverkat.

För konkursförvaltaren som nu tagit över butikerna, gäller det att få in så mycket pengar som möjligt. Mjällby Sparbank i Sölvesborg är den största fordringsägaren. Till dem är företaget skyldiga 10 miljoner kronor.

Wallenbergs skor grundades i Sölvesborg och är ett av Sveriges äldsta skoföretag som fortfarande drivs inom samma familj. Det startade år 1881 och nu är det fjärde generationen som driver kedjan.

Relaterade artiklar