Laddar

TV: Se aktivisternas egen film från blockaden i Kristianstad

Aktivistgruppen Tomma Burar stod bakom aktionen mot HK Scan i Kristianstad. Här är deras egen film från platsen.

delningar

På måndagen genomförde Tomma Burar en blockad på HK Scans slakteri i Kristianstad. Ett 20-tal personer deltog och blev bortförda av polisen. På gruppens egna bilder och filmer syns det hur de sätter sig på vägen för att hindra djurtransporter att köra fram.

– Vi agerar genom civil olydnad genom att använda metoder som är öppna och fredliga. Tidigare har vi gått in i djurfabriker och befriat djur som vi har kört till kärleksfulla hem. Grisar, hönor, kalkoner och en fisk har vi befriat, säger Martin Smedjeback, initiativtagare till gruppen.

Tomma burar började som en sammanslutning med sex personer och har sedan dess vuxit med fler engagerade. I somras höll de en aktion utanför HK Scans slakteri i Linköping och i går var HK Scans slakteri i Kristianstad platsen för en ny blockad.

– Vi är emot dödande av djur överhuvudtaget. Det är dagligen en massdödande av kännande individer i de här verksamheterna. Vi vill visa att det inte är okej. Nu var vi en liten grupp i Kristianstad och vi hade räknat med att polisen skulle ingripa, säger Martin Smedjeback.

 

 

Foto: Sanna Andersson/Privat

 

Hur tycker du att det gick med blockaden? – Den gick som vi hade hoppats. Jag var lite orolig att någon skulle skadas. Efter den förra aktionen i Linköping kom det många hot mot oss i sociala medier. Vi vill poängtera att vi inte riktat aktionen mot chaufförerna eller de anställda på slakterierna, utan vi gör detta för djuren, säger Martin Smedjeback.

Ett flertal personer från gruppen är polisanmälda efter aktionen i Kristianstad, bland annat för skadegörelse och ohörsamhet mot ordningsman. Det finns inga uppgifter om att någon har tagit sig förbi vakterna eller in på slakteriet. Däremot har man gjort intrång på Scans parkering. De händelserna kommer nu att utredas.

24kristianstad.se har sökt HK Scan för en kommentar om händelserna.

Relaterade artiklar