TV/Bilder: Han sätter ljus på maktskillnaderna

Ett nytt konstverk har invigts i Kristianstad. Kökslampan i en lägenhet styr nu en lampa riktad mot maktens högkvarter i Stockholm.

delningar

På måndagen invigdes konstverket Förhandlingen på Gamlegården i Kristianstad. Sedan år 2016 har konstnärerna Johan Tirén och Anna Högberg arbetat med verket där de sätter ljus på avståndet till makten. Det privata binds ihop med det offentliga, genom belysning.

– När vi har mött människor här på Gamlegården så har de kunnat känna att det finns ett glapp till de platser där besluten tas. Då vill vi vända på synsättet. Verket kan tolkas både poetiskt och politiskt. Det kan vara ett verk som bara blinkar till, eller så kan man vända på perspektivet och tänka att det är ett maktförhållande nedifrån och upp istället för uppifrån och ned, säger Johan Tirén.

Bakgrunden till konstprojektet är regeringssatsningen "Konst Händer". Statens Konstråd fick ett uppdrag att skapa och förändra konst i miljonprogramsområden. Kristianstad och Gamlegården är en av platserna som fick stöd efter en ansökan från Konsthallen, ABK och Kristianstad kommun. Nu är den ena delen av projektet färdigställt.

Kökslampan i lägenheten, tillsammans med en av konstnärerna.

Rent konkret består verket av flera delar. Det ena är en kökslampa hos en av ABK:s hyresgäster. Via nätet kopplas den till en lampa riktad mot Rosenbad i Stockholm.

Dessutom är en strålkastare utanför entrén till Gamlegårdens centrum kopplad till samma kökslampa. När hyresgästen tänder eller släcker, då tänds eller släcks även lamporna i Stockholm och vid ingången till köpcentrat. Skyltar vid verket förklarar syftet.

– Lampan i köket är den jag använder oftast, därför valde jag den tillsammans med min dotter. Jag tycker att det lät spännande att kunna styra lampan här från Gamlegården, jag tänker att man påverkar på ett lite annorlunda sätt, säger hyresgästen som har valt att vara anonym.

– Vi har försökt att fånga upp de frågeställningar vi har mött (I Gamlegården) och en av dessa är avståndet till maktens institutioner. Verket leker med att vända på föreställningarna. Det är en lampa i en lägenhet, men också en lampa på Rosenbad som är symbolen för regeringsmakten i Sverige, säger Johan Tirén.

Nu är verket i drift efter en invigning. Representanter från bland annat Statens Konstråd, Konsthallen, kommunen och ABK medverkade och höll tal. På skärmar visade de live hur lamporna tändes och släcktes.

– Vi är glada över att kunna visa upp resultatet av ett samarbete mellan flera aktörer och att få träffa en del av hyresgästerna som vi har haft en dialog med. Vi hoppas att konstverket skapar engagemang och reflektion, säger Henrik Strand, vd på AB Kristianstadsbyggen.

Nästa projekt som konstnärerna nu arbetar med att färdigställa är en 500 meter lång marmorlinje som ska gå mellan hyreshusen och villorna i Gamlegården. Deras förhoppning är att få det klart under nästa år. Det kräver dock mycket arbete, bland annat ska det förhandlas med markägarna.

Dosan som styr lamporna.

Lampan i lägenheten och i Stockholm kunde följas live.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar