Laddar

Tredje nedflyttningen på fyra år för Tollarp

Så sent som 2014 spelade Tollarps IF i division 3. Nästa år väntar spel i sexan. ”Jag trodde ändå vi skulle reda ut det”, säger tränaren.

delningar

Tollarps IF gick in i 2017 med målsättningen att knipa en topp tre-placering och fightas om en uppflyttningsplats. Istället slutade det med föreningens tredje nedflyttning på fyra år – då man kom näst sist i Division 5 Östra.

– Det är väl många faktorer som spelat in. Dels har vi ju inte kunnat matcha samma lag speciellt ofta, då många haft förhinder på grund av jobb och sjukdomar. Då har vi fått rotera framförallt i de bakre leden, där man inte vill byta speciellt ofta. Så vi har fått byta lag i var och varannan match, förklarar Tollarps-tränaren Mattias Thurban och fortsätter sitt resonemang:

– Sen tror jag att mycket hänger på att det sitter i huvudet. Nu klarade de ju sig kvar förra året men de har trillat ur två år tidigare. Där har de flesta varit med och de har förlorat mycket. Så så fort det blivit lite motgångar har det spritt sig i truppen och blivit osäkert. Det är mycket den mentala biten. För som jag ser det chans- och spelmässigt ska vi absolut inte trilla ur. Vi har kvalitén i truppen men nu är det som det är, vi har inte varit bättre i år.

Under våren levde länge Tollarps toppambitioner i den jämna serien. De fyra sista matcherna innan sommaruppehållet slutade dock med förlust, och någonstans där började Mattias Thurban inse att det istället kunde bli en tuff höst.

– Jag trodde ändå vi skulle reda ut det. Vi hade bra träningsnärvaro och hyfsad konkurrens. Sen fick vi en del nya som vi tyvärr kunde inte använda så mycket som vi hoppats på. Men det levde det ju in i sista. Det var ju först mot Liga som det var ridå ner. När vi förlorade den, då var det kört.

Föreningen har som nämnt upplevt några tuffa år. 2014 åkte man ur division 3, 2015 trillade man ur division 4 och 2017 slutade med nedflyttning från division 5. Efter tre nedflyttningar på fyra säsonger menar Mattias Thurban att raset genom divisionerna nu får vara slut.

– Det är klart det ska vända här nu. Många av spelarna har varit med att trilla ur alla divisionerna och är alldeles för bra för division 6. Så jag hoppas verkligen att det är vändpunkten här nu. Vi får kolla på VMA, Osby och Hörby – det är många som varit ner och vänt.

 

För tre år sedan spelade Tollarp i division 3. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån.

– Det har varit en generationsväxling. Många lämnade i trean-fyran. Det var ju tio-tolv stycken av de äldre och rutinerade som lämnade varje säsong. Så det har varit en väldigt ung trupp och kanske därför vi varit lite ojämna. För stundats i matcherna har vi spelat väldigt, väldigt bra. Sen har det varit några enkla misstag och vi har åkt dit i alla fall. Vi får ta nästa år här nu till att få ihop gruppen ännu bättre och få tillbaka självförtroendet, så att vi kan vända skutan.

Huruvida Tollarps IF leds av Mattias Thurban även kommande säsong står dock inte klart än.

– Jag och Robban, min hjälptränare, ska sätta oss ner och lämna ett definitivt besked innan veckan är slut. Så inget är klart. Men jag får stanna kvar om jag vill. Men det beror lite på vilka spelare som stannar och vill ta tillbaka Tollarp till rätt divisioner. Så jag hoppas på positiva besked från så många spelare som möjligt.

Division 5 Östra 2017: 1. Lunnarps BK 2. Liga 06 IF 3. Sjöbo IF 4. Åhus IF 5. Ystads IF FF 6. IFK Ystad FK 7. Hammenhögs IF 8. Vittskövle IF 9. Spjutstorps IF 10. Köpingebro IF 11. Tollarps IF 12. Lövestads IF