Laddar

Tre män åkte fast – här är allt om rånvågen i Kristianstad

Två 19-åringar och en 22-åring åkte fast efter rånvågen som drabbade Kristianstad. Här är vad som har skett.

delningar

Fram till juni månad polisanmäldes 48 rån i Kristianstad. Så många rån har det inte anmälts sedan början av 2 000-talet, under årets sex första månader. Både rån mot privatpersoner och butiker ingår i den statistiken från Brottsförebyggande Rådet.

Men det tog inte stopp där, för i september månad började en rånvåg som satte skräck i många handlare i staden. Det har bland annat lett till att flera av dem slutat hantera kontanter. Tre personer begärdes häktade under fredagen, misstänkta för tre av rånen.

– När man gör de här utredningarna som tar man fram ett mycket stort material och lägger pussel. Det är ett gediget polisarbete som ligger bakom. Förutom dessa tre är ytterligare fyra häktade för rånet i en lägenhet, säger Robert Loeffel, presskommunikatör hos polisen.

Lördagen den 2 september skedde ett av de första uppmärksammade rånen. Klockan 01.30 på fredagsnatten höll Hesslegatans Kök & Bar öppet som vanligt. Enligt hemsidan stänger de en halvtimme senare. Dörrvakten backade in i lokalen och det hördes en skrik från entrén.

Två män, som nu misstänks vara en 19-åring och en 22-åring, gick in i lokalen med maskering för ansiktet. De bar på en hammare och vad som kan ha varit ett pistolhölster. En i personalen hotades att lämna över 3 500 kronor. Därefter försvann rånarna till fots i riktning mot galleria Boulevard.

Dagen efter, klockan 22.00 i samband med stängning, slår rånare till igen. Denna gången mot OKQ8-macken som ligger utmed Långebro. Två unga män kommer in i butiken, beväpnade med kofot och kniv. De hotar kassörskan att öppna kassan och ge dem pengar. De båda gärningsmännen var maskerade, men har fångats på film. Ingen misstänkt finns ännu för det rånet.

 

 

 

Inbrottet mot Sturebröd slutade med ett rån. Personalen bakbands.

 

Nu dröjer det till lördagen nästa helg innan nästa uppmärksammade rån inträffar. Det börjar som ett inbrott mot Sturebröds lokaler i närheten av Kristianstad Arena. Tre personer tar sig förbi en port och binder fast en i personalen.

När de försöker ta sig in i ett kontor går larmet igång och väktare kallas dit. De är plats efter bara tio minuter. Rånarna har då försvunnit från platsen, utan att få med sig något av värde. Samma 19-åring och 22-åring som rånade Hesslebaren misstänks även för detta rånet.

På den 11 september måndagen drabbas även hotell Kong Christian på Tivoligatan. Klockan är 23.36 när polisen får larmet om att tre maskerade personer har rånat verksamheten.

En av dem ska ha gått fram till personalen, satt en pistol i sidan och tvingat honom att öppna ett kassaskåp. De uppges ha fått med sig kontanter och försvann därefter från platsen till fots. I samband med rånvågen har polisen vid flera tillfällen bett allmänheten om tips.

– Ifall man har befunnit sig vid någon av platserna för rånen vid de aktuella tillfällena så får man gärna höra av sig. Exempelvis ifall man har varit i de centrala delarna av Kristianstad när rånen skedde där. Även om man inte har sett något, är det av intresse. Då kan vi lägga ett pussel, sade Patrik Ozimek vid Kristianstadspolisen i samband med ett av rånen.

 

 

Polisen gjorde en insats vid golfbanan dagen efter rånet mot ICA Nära i Färlöv.

 

Det sista av de uppmärksammade rånen genomfördes mot ICA Nära Färlöv på måndagen den 18 september klockan 19.56. Även där fanns det övervakningskameror. Polisen mötte också ett vittne som såg hur en vit- eller silverfärgad bil körde i riktning österut. Dagen efter genomfördes en stor polisinsats vid golfbanan i samband med att man hittade en stulen bil.

Tre personer, två 19-åringar och en 22-åring, sitter nu häktade misstänkta för tre av rånen (grovt rån). Beslutet togs i Kristianstads tingsrätt under gårdagen. Åtal ska troligen väckas senast den 13 oktober. Det är enbart 22-åringen som har gjort erkännanden.

För rånet mot OKQ8 och mot hotell Kong Christian har man inte knutit någon gärningsman.

Relaterade artiklar