Laddar

Tidiga mål avgjorde derbyt

Matchuret hade inte ens hunnit upp på sex minuter innan Åhus IF hade ryckt åt sig en 2-0-ledning. Ett underläge som Gärds Köpinge IF aldrig förmådde att hämta sig ifrån. ”Det blev uppförsbacke direkt”, säger Gärds Köpinge-mittfältaren Maria Örmgård Persson.

delningar

Det var toppen mot botten i derbyt på Gärds Köpinge IP under tisdagskvällen. Medan Åhus IF inför matchen parkerade på en andraplats var det enbart målskillnad som höll Gärds Köpinge IF ovanför nedflyttningsstrecket. Det var också topplaget Åhus som skulle ta kommandot direkt. Redan i den första minuten lyckades skyttedrottningen Therese Carlsson komma loss och rulla in 1-0 till bortalaget.

2-0-målet lät sedan inte vänta på sig. I den sjätte matchminuten hittade nämligen Louise Jarl Bergqvist in till Therese Carlsson, som strax utanför straffområdet kunde prickskjuta in sitt andra mål för kvällen.

 

Therese Carlsson (grönt) gjorde matchens två första mål. 

 

– Det blev uppförsbacke direkt. Hade vi kunnat hålla 0-0 en bit in hade det blivit lite mer grus i maskineriet för deras del. De hade blivit lite stressade. Men det får vi ju inte. Det var likadant i Åhus i våras, då fick de två snabba mål. Det är lite oskärpa. Vi får vara lite mer på hugget i början, här framöver, säger Gärds Köpinge-veteranen Maria Örmgård Persson.

Efter de två tidiga målen avtog dock nättrasslet och istället jämnade spelet ut sig. Det var dock Åhus IF som ständigt var det farligare laget och radade upp chanser. Tack vare ribban och bra målvaktsspel av Maria Schön kunde dock 0-2 stå sig första halvlek ut.

– De första 20 är vi lite skakiga. De får två ganska lätta mål. Sen tycker jag ändå vi jobbar upp oss, i första halvlek. Vi försöker, kämpar och ligger på. De har otroligt många chanser Åhus, men de har lite svårt att göra mål. Så jag tycker ändå vi får vara nöjda, att vi försökt stå upp, säger Maria Örmgård Persson.

 

Saga Jontoft gjorde en pigg insats. Foto: Robert Rosén.

Den andra halvleken fortsatte ungefär som den första hade gjort. Stundtals jämnt spelmässigt, men med ett Åhus som skapade chans på chans utan att få utdelning. Så såg det ut ända fram till den 87:e matchminuten, då U-landslagsspelaren Saga Jontoft gjorde ett ryck längs högerkanten och levererade ett inlägg som Ida Lundin bara kunde rulla in till slutresultatet 3-0.

– Vi är inte helt ofarliga. Vi har ändå boll på deras planhalva, sen kommer vi inte riktigt hela vägen in. Men det bådar ändå gott tycker jag, för Åhus är ett otroligt bra lag. De har väl inte så många spelare kvar sen vi mötte dem ifjor. Vi hoppas på en bra höstsäsong här, säger Maria Örmgård Persson.

Segern gör att Åhus IF även övertar serieledningen i Division 3 Nordöstra, då man har två måls bättre målskillnad än Hanaskogs IS/IFK Knislinge. För Gärds Köpinge IF är det alltjämnt en bättre målskillnad som håller laget ovanför Tyringe IF på nedflyttningsplats.

Betygsättning av Gärds Köpinge IF 0-3 Åhus IF Betygen delas ut enligt skalan 1-5. Där 1 är underkänt, 2 är godkänt, 3 är bra, 4 är mycket bra och 5 är världsklass – med lokalfotbollens mått mätt.

Spelet – 3 En underhållande och chansrik match. När Åhus snabbt ryckte åt sig en 2-0-ledning fanns en fara att dramatiken skulle utebli, och även om segern var kontrollerad levde matchen fram till det punkterade 3-0-målet. Lite väl ensidigt stundtals – Åhus hade fyra (om undertecknad räknade rätt) bollar i stolpe/ribba. Men helt klart en trevlig match.

Planen – 2 Även om spelet inte påverkades av det såg den lite väl gropig och böljande ut från sidlinjen. Solen har inte heller gjort mattan särskilt mycket gott, då färgskiktningar var många och kom med täta mellanrum.

Programbladet – 1 Det fanns inget programblad. Alltså är betyget underkänt.

Korven – 3 En korv som stack ut, gentemot hur det ser ut på andra idrottsplatser i kommunen. Den var… tjock, minst sagt. Fin saftighet men köttet var trots allt lite väl neutralt i smaken. Tyvärr var skinnet sprucket, då den legat på lite väl länge (för undertecknads smak). Bra utbud av tillbehör, med två sorters senap.

Matchens lirare – Saga Jontoft, Åhus IF Jättetalangen sprang och sprang och sprang. I andra halvlek, när resterande spelare såg slutkörda och tillfreds ut verkade det stundtals som att Jontoft var överallt. Vann mycket boll och visade upp fina tendenser med sin bollbehandling. I första halvleken var det lite väl stor spridning på bolleveranserna och passningarna, någonting hon dock arbetade upp i andra halvlek. I slutminuterna visade hon prov på sin fina teknik och snabbhet – vilken föranledde 3-0-målet.

Relaterade artiklar