Laddar

The Absolut Company säljer mer sprit

Absolut Vodka har ökat sin försäljning, något som bidrar till en miljardvinst för moderbolaget. Det visar den senaste ekonomiska rapporten.

delningar

Pernod Ricard, som är världens näst största vin- och spritproducent, har gjort en stor vinst under det brutna räkenskapsåret 2016/2017. Det visar bolagets senaste rapport. Omsättningen uppgår nu till nio miljarder euro (85,3 miljarder kronor) och vinsten har ökat till 2,4 miljarder euro. Det vill säga en ökning med drygt tre procent.

En bidragande faktor är lyftet från försäljningen av produkterna från fabriken i Åhus. Pernod Ricard är moderbolag för The Absolut Company, där ”Absolut” är koncernens största varumärke.

För första gången på fyra år ökar handeln med den välkända vodkan, trots hård konkurrens. Globalt sett har det sålts 11,2 miljoner nioliterslådor under det senaste året. Tyskland, Frankrike och Sydafrika är starka marknader. Endast i USA går försäljningen ner.

– Att vi har en stark medvind beror på att den öppenhet, kreativitet och progressivitet som Absolut Vodka står för uppskattas av allt fler. Det visar bland annat framgången med den sydafrikanska kampanjen ”One Source” som belönades med guldlejon i Cannes, och ”Equal Love” som uppmärksammar att det i år var 50 år sedan som Storbritannien avkriminaliserade homosexualitet, säger Anna Malmhake, vd för The Absolut Company i ett pressmeddelande.

Företaget har genom filosofin ”One Source” nått en stor framgång. Där poängterar de att vodkan är tillverkad på det lokala destilleriet  i Åhus, med råvaror från fälten i närområdet.

The Absolute Company hade förra året 2015/2016 en omsättning på 5,4 miljarder kronor och en vinst på 1,4 miljarder kronor efter finansnetto. Då var det cirka 500 personer anställda i bolaget.

Relaterade artiklar