Laddar

Team Rynkeby framme i Paris – cyklade för sin cancerdrabbade dotter

I helgen nådde Team Rynkeby – God Morgon Kristianstad fram till Paris. En av dem som cyklade var Jonas Andersson, vars dotter har drabbats av cancer.

delningar

Familjen reste till Paris för att ta emot Team Rynkeby i helgen.

Den 30 juni samlades Team Rynkeby – God Morgon Kristianstad för att ta farväl till sina släktingar inför resan till Frankrike. De skulle då cykla en 120 mil lång sträcka med målet att få in pengar till barncancerfonden. Under helgen nådde deltagarna fram till Paris, där de möttes av en stor välkomstfest.

– Det var en stor tillställning med tusentals anhöriga som slöt upp i parken när cirka 2 000 cyklister rullade in. Både min familj och vänner var där nere och mötte upp mig. Det är ett minne för livet, säger Jonas Andersson, en av deltagarna i Team Rynkeby Kristianstad.

Redan för över ett år sedan beslutade sig Jonas för att ansöka till Team Rynkeby. Hans dotter Elsa hade då genomgått en 1,5 år lång behandling mot cancer. Hon fick genomgå en operation för att få bort en tumör i hjärnan. Det följdes av strålning och cellgifter. Det blev många besök på sjukhuset.

– Innan Elsa blev sjuk så vardagsmotionstränade jag ganska mycket och var ute och sprang. Under behandlingen blev jag mer stillasittande. Vi ville bara att tiden skulle gå och att Elsa skulle bli frisk. För 1,5 år sedan började ta tag i träningen igen, men hade svårt att hitta motivationen. Jag sökte något som kunde skapa en lust att träna och kom i kontakt med Team Rynkeby, säger Jonas Andersson.

Under hösten påbörjade han sin träning för att klara av cykelturen genom Europa. Det blev många timmar på träningscykel inomhus innan han begav sig ut på landsvägarna under våren. Minst 250 mil bör man ha i kroppen för att klara av att trampa sig ner till Paris.

– De fyra första månaderna hade jag träningsvärk i kroppen, men vid årsskiftet började det kännas bättre, säger Jonas Andersson.

Under början av sommaren kom dock en vändning som gjorde att Jonas hoppade av projektet. Familjen fick då beskedet att Elsa har fått tillbaka sin cancer. Det upptäcktes under en rutinkontroll.

Inte förrän vid midsommar kom beskedet från sjukhuset att Elsa kunde följa med på resan utomlands och att Jonas Andersson då kunde delta i Team Rynkeby igen. Nu har det blivit ett minne för livet.

– Resan gick jättebra. Vi höll ett tempo som alla klarade av, för alla ska med. Vi hade ett fantastiskt väder med strålande sol. Det var varmt, men man kyldes av med hjälp av fartvinden. Vi cyklade från morgon till kväll, men det var inte så jobbigt som jag föreställde mig, säger Jonas Andersson.

Väl framme i Paris fick Elsa hoppa på cykeln och åka med den sista biten in mot mål, där mamma Cecilia och brodern Alfons väntade.

Exakt hur mycket pengar som samlats in genom årets projekt är inte sammanräknat. Förra året fick Team Rynkeby in totalt 83,1 miljoner kronor, varav en stor del gick till Barncancerfonden i Sverige.

– I den situation vi är så betyder Barncancerfonden mycket. De finansierar forskning för framtiden. De hjälper också oss drabbade på olika sätt. Det finns bland annat personal på sjukhuset som är anställda av Barncancerfonden och som ger oss stöd.

Hur mår Elsa i dag?

– Vi är igång med behandlingar och hon har fått genomgå en operation igen. Nu ska hon strålas och efter det kommer en ny cellgiftsbehandling att sättas igång. Hon mår fysiskt bra, säger Jonas Andersson.

Foto: Thomas Nørremark

Foto: Thomas Nørremark

Relaterade artiklar