Tävlar om att bli bäst på e-sport: "Vuxit enormt mycket"

80 lag kvalade – nu är det bara åtta kvar som tävlar. LBS gymnasium är favorittippade att vinna.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I nästa vecka, under torsdagen och fredagen den 30 till 31 maj, är det säsongsfinal i den nationella turneringen Gymnasieligan. 80 skollag från hela Sverige deltog i kvalet om att bli det bästa e-sportgymnasiet i Sverige, men nu är bara åtta lag kvar som tävlar om vinsten.

– De åtta spelar minimun två matcher mot två olika skolor. Förlorar man båda är man ute. Vinner man en får man fortsätta, förklarar Daniel Skoglund, ordförande i Gymnasieligan.

Säsongsfinalen går av stapeln på IFU Arena i Uppsala. Bland de tävlande finns bland annat LBS gymnasium i Kristianstad och LBS gymnasium i Varberg. I övrigt tävlar skolor från Umeå, Hultsfred, Örebro, Eskilstuna, Strängnäs och Norrköping.

– På fredagen börjar semifinalerna vid halv fyra och en spelas på stora scenen med läktare. Klockan sju på fredagen börjar finalen. Vi livesänder allt på vår webb-tv med svensk kommentator, men är man i närheten får man gärna komma och kolla. Vi har gratis inträde från att semifinalerna börjar och framåt, säger Daniel Skoglund.

LBS är sedda som favoriter i finalerna och har stor chans att bli bästa e-sport gymnasiet i Sverige.

– Båda LBS-gymnasierna i Kristianstad och Varberg kör seriösa satsningar med sin e-sport. Jag känner en del av e-sportlärarna och jag har sett spelarna där några gånger tidigare prestera i andra sammanhang. De verkar ta seriösa och smarta steg framåt för att verkligen bli en ledande skola.

Foto: Privat

Tycker du att det satsas på e-sport ute på skolorna?

– Det är konkurrens hela tiden för att få elever och fler och fler skolor inser att de måste modernisera sig. E-sport är en stor grej. Vissa flyttar genom halva Sverige för att komma in på en specifik e-sportlinje. I dag finns 40 skolor med e-sportlinjer och det har vuxit enormt mycket på kort tid och kommer växa ännu mer. Sverige har alltid varit ett ledande land i e-sport men andra länder börjar komma ikapp nu. Jag tycker att det är jättebra att de satsar, men i slutänden är det konsumenten som styr, säger Daniel Skoglund.

Hur kommer det sig att du drog igång Gymnasieligan?

– Jag driver Publiclir som är Sveriges största ideella e-sportförening. Exakt just nu är det 48 421 personer som är registrerade. Snittåldern ligger på 21 år så det är relativt unga medlemmar, för de flesta brukar bli medlemmar när de är mellan 15 till 17 år. Jag startade det för fem år sedan har haft drivit många tävlingar online. Vi vill utveckla e-sporten i Sverige och nu kände vi att vi behövde ta nästa steg. Det här blir den första av många säsonger av Gymnasieligan. Vi sitter redan nu och planerar för höstterminen, säger Daniel Skoglund.

Foto: Privat

Daniel Skoglund. Foto: Privat

FAKTA

Prisfördelningen är följande: 1a plats:

- 10 000 SEK till laget + 10 000 SEK till skolans fortsatta e-sport satsningar

- 5st X-Gamer Tubz + Shakers

- 5st Publiclir T-shirts

2a plats: 

- 5 000 SEK till laget

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar