Tände eld på LSS-boende – döms för mordbrand

En man i 24-årsåldern döms vid Kristianstads tingsrätt för mordbrand.

delningar

Den 24-årige mannen bodde på ett LSS-boende och mådde psykiskt dåligt. Han trivdes inte på boendet och kände inte att han fått den hjälp som han borde fått. Det var den 15 april 2019 som mannen var ensam i sin lägenhet på boendet och bestämde sig för att tända på. Anledningen till detta påstår han i förhör var för att det skulle uppmärksammas hur illa man mådde, och att han ville att boendet skulle brinna ner.

När det började lukta bränt och lågor slog upp ska han ha fått ångest, gick ut ur rummet och gick utan att stänga dörren och sa till personalen i personalrummet. Vid händelsetillfället sa han till personalen att det var hans mobilladdare som fattat eld, men i polisförhör erkände mannen att han hade tänt på.

En kvinna som jobbade på boendet den aktuella kvällen berättar att mannen var så lugn när han kom till henne och berättade att det brann att hon inte trodde på honom. Hon följde med honom i alla fall och när hon upptäckte branden försökte hon släcka den. Hon lyckades inte med det utan stängde istället dörren in till hans lägenhet så att branden inte skulle sprida sig till korridoren.

Hade dörren till lägenheten varit öppen längre än den var så hade röken blivit livsfarlig ut i korridoren. Hade personalen inte varit tillgänglig eller inte stängt dörren hade det alltså kunnat sluta illa. Därför anser man att händelsen innebar att det fanns en risk för annans liv eller hälsa, trots att ingen skadades i samband med händelsen.

Kristianstads tingsrätt anser att mannen har gjort sig skyldig till mordbrand och dömer honom för det. Påföljden bestäms till rättspsykiatrisk vård då mannen led av en allvarlig psykisk störning. Mannen ska också betala 150 000 kronor i skadestånd.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar