Hon talar ut om ofredande – vill lyfta kvinnors rättigheter

Ellen Svensson utsattes för sexuellt ofredande på stan i somras. Nu väljer hon att öppet berätta om händelsen – för att ta strid för kvinnors rättigheter.

delningar

27 augusti: Det är sensommarkväll och Ellen Svensson är ute på stan tillsammans med en vän i Kristianstad. När hon blir akut kissnödig går hon ifrån sin vän och in på baksidan av en restaurang. En man kommer ut från restaurangens personalingång och plötsligt känner Ellen en främmande hand i ett grepp över ena bröstet. När mannen inte släpper sitt grepp slår hon till honom. Då försöker han få till ett slag mot hennes underliv, men missar. Ellen lyckas fly undan och får tag i en patrullerande polis som upprättar en anmälan.

Två månader senare väljer Ellen att berätta om händelsen i ett inlägg på sin Facebooksida. Det efter att hon fått besked om att utredningen lagts ned. Åklagare har inte funnit några skäl att utreda ärendet vidare.

”Vad sänder detta ut för signaler? Hur blir mäns syn på kvinnor?Är det så här kvinnor ska tänka och känna?”, skriver Ellen i sitt Facebookinlägg den 27 oktober.

– Det blir en slags okej-stämpel över sådana här saker, säger Ellen till 24Kristianstad.se om beskedet från åklagare.

Hur kommer det sig att du valde att berätta öppet om ofredandet? – Jag har alltid velat göra min röst hörd och låta allmänheten få veta vad jag tycker. Jag använde händelsen som ett redskap. Det jag ville få fram var inte min story utan tankarna som det här väckte hos mig.

– Visst har det varit jobbigt efter händelsen, men en främmande hand på mitt bröst är inte det som är viktigast. Det viktiga är att jag inte är ensam, sådant här händer ofta och det har varit det mest jobbiga. Ska kvinnor behöva ha det så här? Sådana tankar har det varit.

– Jag tycker att det är en stor skillnad mellan män och kvinnor i samhället. Män har en större makt. De är fysiskt mycket starkare, men så som samhället ser ut och är uppbyggt blir de också psykiskt starkare.

Vad har du fått för reaktioner efter att du publicerade Facebookinlägget? – Väldigt många bra reaktioner. Folk har sagt att jag är stark som vågat skriva om det. Men som sagt, det är inte min story i sig som är det viktigaste, utan kvinnors rättigheter är det jag vill strida för.

Och Ellen har inte låtit sig skrämmas av sommarens händelse. – Jag kommer att fortsätta gå ensam, även om jag kanske kommer att tänka efter mer än en gång. Jag tänker inte be om ursäkt och vara rädd för att jag har fått det könet jag har fått.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar