Laddar

Tågolyckan – det här vet vi om kollisionen

Knappt tio passagerare fanns ombord på tåget som på förmiddagen kolliderade med en traktorvagn vid Fjälkinge. Britta Malmgren var en av passagerarna. "Det blev en rejäl smäll", säger hon efter att ha blivit evakuerad.

delningar

Passageraren Britta Malmgren satt vid en fönsterplats på Pågatåget när det vid strax efter klockan 10 på onsdagsförmiddagen kolliderade med traktorsläpet. Hon berättar att passagerarna ombord märkte en kraftig smäll vid krocken.

– Jag såg traktorskopan uppe i luften och såg hur nära tåget var traktorn. Och det blev en rejäl smäll, tåget krängde kraftigt efter krocken och det kändes osäkert om det skulle kunna hålla sig kvar på spåret, berättar Britta Malmgren efter att hon evakuerats från tåget.

Räddningsledaren Dan Svensson konstaterar att traktorföraren hade tur att det inte gick värre. Traktorföraren är skärrad efter händelsen, men har klarat sig från fysiska skador. Enligt Dan Svensson är även lokföraren skärrad, men även han har klarat sig undan fysiska skador.

– Det har gått förhållandevis bra med tanke på hur det hade kunnat gått, han hade en väldig tur, säger Dan Svensson.

Olyckan skedde vid övergången vid vindkraftverken på Fjälkingevägen, i höjd med Fjälkinge. Det är ännu inte klarlagt exakt vad som orsakade olyckan.

Tåget står cirka 300 meter från olycksplatsen, och ska bogseras från platsen.

– Det är en obevakad järnvägsövergång. Han hade två släp kopplade efter traktorn. Enligt lokföraren har tåget träffat mitt emellan släpen. Ett släp står kvar på spåret, och det andra ligger 100 meter bort.