Laddar

Sveriges bästa demensboende finns i Kristianstad

Lanternan i Åhus har blivit utsett till Sveriges bästa demensboende. "Vi får pensionärerna att känna glädje", säger enhetschefen Anita Jönsson.

delningar

Socialstyrelsen har skickat ut enkäter till 40 000 personer i den årliga undersökningen av landets äldreboenden. Nu är resultatet sammanställt. Lanternan i Åhus hamnar i topp i kategorin demensboende och är därmed bäst i Sverige. – Det är en bekräftelse på att vi gör rätt och det gör oss glada. Vi känner oss stolta över att man uppfattar oss det sättet, säger Anita Jönsson, enhetschef på Lanternan.

Boendet startade år 1999 och rymmer totalt 34 lägenheter. Naturen ligger precis runt hörnet. Där finns också en trädgård där många av de boende vistas. Möjligheten av att vara utomhus är en av de punkter som har fått högt betyg av de anhöriga. – Vi brukar duka upp med kaffe på innergården på sommaren, då blir det mycket folk, säger sjuksköterskan Alexandra Karlsson.

Högt betyg får också maten, trivseln på boendet och personalens bemötande. En stor del av de anställda har arbetat på Lanternan i flera år och har därmed lång erfarenhet av att ta hand om pensionärer med demens. – De får dem att känna en trygghet och glädje. Man brukar alltid höra skratt i korridorerna. Det är viktigt att bemöta pensionärerna på ett bra sätt och att de får bli sedda, säger Anita Jönsson. – Vi får dem ut ur rummet till en social samvaro. En nyckel är också att ha en kontinuitet i personalen, då känner sig pensionärerna trygga och man lär känna dem bättre, säger  Alexandra Karlsson.

En majoritet av de anhöriga uppger också till Socialstyrelsen att de är nöjda med aktiviteterna på Lanternan. För de som har förmågan hjälper Röda korset till med sysselsättning. – De träffar pensionärerna och målar mandala-teckningar. Det får dem lugna och trygga, det är en typ av meditativ målning, säger Alexandra Karlsson.

Här är de boenden i Kristianstad som hamnat i topp (urval av de över 80 poäng): Lanternan, demensinriktning: 93 poäng. Axeltorp, demensinriktning: 90 poäng. Charlottesborg B, demensinriktning: 88 poäng. Lindåsa, demensinriktning: 86 poäng. Skärdal Östra, demensinriktning: 85 poäng. Allögården, allmän inriktning: 82 poäng.

Källa: Kvällspostens sammanställning av Socialstyrelsen enkätundersökning ”Så tycker de äldre om äldreomsorgen” 23 oktober.

Relaterade artiklar