Sverigedemokraterna lägger fram skuggbudget i Kristianstad

Sverigedemokraterna i Kristianstad under valrörelsen. - Foto: Henrik Nordell

Snart kommer kommunfullmäktige att ta beslut om budgeten i Kristianstad. Här är Sverigedemokraternas egna förslag.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 12 december kommer kommunfullmäktige i Kristianstad att ta beslut om budgeten för år 2019. Det handlar om totalt 4,9 miljarder kronor som ska fördelas. Pengarna går bland annat till skola och äldreomsorg. Stora investeringar väntar dessutom, något som innebär att kommunen måste utöka sina lån.

Inför mötet har Sverigedemokraterna nu lagt fram sin skuggbudget. Den innehåller satsningar och besparingar på totalt 13 miljoner kronor. Det är tre områden de vill lägga extra pengar på.

Det ena är att ge nio miljoner extra till omsorgen, jämfört med den budget som Allianspartierna har presenterat. De extra kronorna ska gå till att behålla en hög kvalitet i verksamheterna.

– Bristen på resurser inom omsorgen är redan idag stor och kommer att öka framöver om inget görs då vi kommer att bli allt fler äldre i kommunen de kommande åren. Vi är skyldiga våra äldre en bra och värdig ålderdom. Det är de som byggt upp vår fina välfärd och vi skall naturligtvis ge dem plats på äldreboenden när de behöver, säger gruppledaren Niclas Nilsson (SD).

Det andra området är lärarlönerna, där partiet vill ge tre extramiljoner. De skriver i sin budget att satsningen inte är särskilt stor, beroende på kommunens ekonomiska läge, men att den ändå är viktig. Samma förslag fanns även med i förra årets skuggbudget.

– Läraryrket måste bli mer attraktivt och högre lön är en av de faktorer som ökar attraktiviteten och kommer få fler att vilja blir lärare, det är också viktigt att lärarna stannar på sin skola för att eleverna ska få kontinuitet i sitt lärande och på så sätt öka kvalitén på skolorna och lärandet, säger Niclas Nilsson.

En tredje återkommande satsning är att avsätta en miljon kronor till en projektledare för ett motorsportcentrum runt Åsum Ring. Idén från Sverigedemokraterna är att det ska leda till att flera aktörer vill satsa i området, något som ger mer intäkter via ökad turism och hotellnätter.

Liksom tidigare år ska pengarna till satsningarna tas från modersmålsundervisning och undervisning inom Svenska för invandrare (SFI).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar