Laddar

Sverigedemokraterna kräver svar om bortgifta barn

En elev från Kristianstad misstänks ha genomgått tvångsäktenskap. Nu kräver Sverigedemokraterna svar.

delningar

En kartläggning från tidningen Dagens Samhälle visade under förra året att minst 13 barn i Sverige har gifts bort mot sin vilja. Ett av de fallen som har bekräftats är i Kristianstad.

Här ska ett barn ha förts utomlands och ingått ett tvångsäktenskap. Senast under hösten uppmärksammades en sådan händelse. Socialnämnden gjorde en polisanmälan efter att en 17-årig flicka misstänktes ha tvingats utomlands.

Av den anledningen kräver nu Sverigedemokraterna i Kristianstad svar på hur kommunen agerar ifall barn tvingas bli bortgifta. De har därför skrivit en interpellation till Ulrika Tollgren (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Det Sverigedemokraterna vill ha svar på är ifall det finns några rutiner för hur kommunen ska agera ifall pojkar eller flickor kommer tillbaka efter ett lov och misstänks ha blivit bortgifta. De vill också veta hur många barn i Kristianstad som ingått tvångsäktenskap (efter år 2009) och hur kommunen agerat efter det.

”Eftersom att detta är ett problem som är hedersrelaterat så har många kommuner tyvärr blundat för facto och saknat därför en dokumenterad rutin för att ta reda på vad som hänt om en elev inte kommer tillbaka efter ett lov”, står det i interpellationen.

Frågan lämnades nyligen in till kommunledningen och på tisdag kommer SD att få ett svar. Ulrika Tollgren har redan varit i kontakt med en av skolcheferna som arbetat under en längre tid med frågan.

– Det finns en handlingsplan som är upprättad mellan barn- och utbildningsförvaltningen samt arbete- och välfärdsförvaltningen. Den gäller i stort sett allt hedersrelaterat. Det som återstår att göra en typ av handlingsplan för hur man ska agera när man misstänker något. Den ska vara klar i mars, säger Anders Månsson, skolchef för norra skolområdet.

Relaterade artiklar