Laddar

Svartsjuk man misshandlade flickvän

Mannen lånade stora belopp av kvinnan under deras relation. Men när kvinnan ville ha tillbaka pengarna blev mannen hotfull.

delningar

En man i 30-årsåldern från Kristianstad har dömts för misshandel och olaga hot. Det var under 2015 som mannen ska ha misshandlat sin dåvarande flickvän.

Vid ett tillfälle i september blev mannen svartsjuk och började då säga fula saker och knuffade in flickvännen i väggen. Mannen ska sedan ha dragit henne i håret och slaget henne. Kvinnan försökte putta och spraka tillbaka för att skydda sig. Men mannen fortsatte att slå henne tills hon låg på golvet.

En vän till kvinnan som också befann sig i lägenheten ingrep då och la sin arm över kvinnan för att skydda henne. Till en början ville inte kvinnan anmäla händelsen, men hon berättade om den för vänner och sin bror.

Under parets relation, som tog slut i december 2015, hade mannen också genom att spela på hennes skuldkänslor och empati fått henne att varje månad låna honom pengar när hon fått lön. Kvinnan ville ha tillbaka de pengar som mannen hade lånat henne, men när pengarna kommit på tal har mannen blivit hotfull och fått kvinnan att känna sig rädd.

Bland annat ska han ha sökt upp henne på hennes arbetsplats för att hota henne. Till slut ska kvinnans bror ha skrivit till mannen att han tänkte anmäla honom för misshandel och olaga hot om han inte betalade tillbaka pengarna.

Då ringde mannen, den 30 maj 2016, upp kvinnan och uttalade hot om att göra både henne och hennes bror illa. Samtalet spelades in av en kompis till kvinnan, och har använts som bevisning för olaga hot.

Enligt tingsrättens bedömning står det klart att mannen och kvinnan har haft en konfliktfylld relation och att den delvis varit knuten till de pengar som mannen lånat av kvinnan. De bedömer att kvinnan har lämnat en detaljerad och trovärdig beskrivning av misshandeln. Mannens uppgifter har varit mer kortfattade kring händelsen. Kvinnans berättelse får dessutom stöd från vittnen som besökt paret kort efter händelsen, då kvinnan såg ut som att hon blivit slagen.

Utifrån det inspelade samtalet är det också enligt tingsrätten uppenbart att mannen den 30 maj uttalade hot om att skada kvinnan och hennes bror.

Påföljden för mannen blir skyddstillsyn. Han ska också betala skadestånd på 11 200 kronor jämte ränta till kvinnan.

Relaterade artiklar