Succéöppning för nya kaféet

I december öppnade Ida Kristensson det nya kaféet i Åhus. Det var en lång process för att få verksamheten på plats.

delningar

Den 1 december slogs portarna upp till Klosterbageriet i Åhus. Namnet är inspirerat från klosterrutinen som ligger intill. Ägare till verksamheten är Ida Kristensson, som har drivit bageri i Oxie utanför Malmö i tio år. Nu serverar hon Åhusborna produkter inom både bageri, konditori och kallskänk.

– Det är allt från surdegsbröd till bröllopstårtor, alla sorters kakor, landgångar, smörgåstårta och lunchmackor. Vi är ett klassiskt bageri och konditori. Surdeg är populärt hos många, de vill ha det både till frukost och annat. Det är gott och det håller längre, säger Ida Kristensson.

Det var ett par år sedan familjen flyttade upp från Oxie till Åhus, in på Rönnowsgården längs Köpmannagatan. Det skedde lägligt då äldsta sonen skulle börja läsa på gymnasiet. Att få själva byggnaden för bageriet på plats blev dock en långdragen process.

– Det fanns redan från början en tanke på att starta en verksamhet i huset, men tillståndsmässigt gick det inte. Då styckade vi istället av en tomt och byggde det här. Redan i början av 2016 började jag att prata med arkitekten, sedan har det blivit en lång process med att få bygglov. Vi fick tillstånd, men med kravet att göra en arkeologisk utgrävning, säger Ida Kristensson.

Under sommaren kunde fastigheten börja att byggas och i höst var det klart för inflyttning. Nu har de 120 kvadratmeter stora lokalerna invigts och många var där för att lämna över blommor.

Ida Kristensson.

– Det har gått superbra, men mycket positiv respons. När vi öppnade förra lördagen var det lång kö. Det var roligt att höra att folk tycker om det. Nu finns det lite mer att välja på i Åhus. Folk går förbi och märker att det luktar gott.

– Jag tror att Åhusborna gillar att komma hit och handla över disken, att få personlig service. De kan ställa frågor och vi ger dem svar, säger Ida Kristensson.

Till sommaren kommer det även att finnas en uteservering med cirka 50 platser, runt byggnaden och ner mot klosterruinen. Deras förhoppning är att även kunna utöka öppettiderna när allt fler sommargäster kommer till samhället. Redan nu har de öppet sju dagar i veckan.

– Det är tillverkning varje dag, så det är alltid färskt bröd man handlar hos oss. Jag tycker att alla ska ta sig hit för att prova en Klostertårta ett köpa surdegsbröd. Ta en fika och njut av Åhus, inte bara på sommaren. Det är viktigt att gynna den lokala handeln, säger Ida Kristensson.

En helt ny byggnad har uppförts vid ingången till det gamla klostret.

Fika och lunch säljs nu i kaféet/konditoriet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar