Laddar

Succéår för Carlsson: ”Blev något av en nytändning”

27 år gammal flyttades hon ut på kanten. När året summeras mynnade det ut i en landslagsplats och klubblagssuccé. ”Det har varit ett jättebra år”, säger Mia Carlsson i en intervju med 24Kristianstad.

delningar

Efter ett turbulent 2016 studsade Kristianstads DFF tillbaka med besked 2017. För Mia Carlsson, 27, blev det en säsong där en nytändning och ett positionsbyte ledde hela vägen till startelvan i landslaget.

– Man kan väl inte klaga direkt, skrattar 27-åringen och fortsätter:

– Det har varit ett jättebra år sett till allting med fotbollen och allting runtomkring. Fullt godkänd.

Ett KDFF som 2017 kunde lägga fokus på fotbollen och enbart fotbollen – samtidigt som nyförvärven gick rakt in och stärkte upp laget – behövde aldrig oroa sig för någon ny bottenstrid. Istället slutade det med en femteplats. En tangering av klubbens bästa placering någonsin.

– För min del var det en ny position i slutet av maj som blev något av en nytändning, faktiskt. Och med det kom hela landslagsbiten. Det kändes som att det blev ett lyft för KDFF att jag fick vara med offensivt också. Det är alltid roligt att spela fotboll men det blev ännu roligare att spela fotboll när man inte behövde stanna på mittlinjen och titta på när laget anfaller. När man fick va med, säger Carlsson när 24Kristianstad möter upp henne på kansliet vid Vilans IP.

 

2017 blev ett succéår för Mia Carlsson. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Bakom det succéartade positionsbytet, där Mia Carlsson gick från att vara mittbacken som kunde vikariera på vänsterbacken till att bli en permanent ytterback, låg en skadekris. Lyckade omskolningar av lagkamrater – samtidigt som Mia trivdes till vänster – gjorde att det inte heller fanns någon anledning att flytta in centralt igen.

– Det är verkligen tillfälligheter men nånstans händer allting av en anledning också tror jag.

Flytten ut på kanten har även ställt nya krav på Skånes Fagerhult-produkten.

– Det blir mindre nickdueller har man märkt. Ett tag när jag spelade som mittback var det väldigt mycket luftdueller. Nu är det mer löpdueller men det får man jobba på det också.

Och det är bra eller dåligt? – I början var det mycket adrenalin, så då sprang man bara för att man skulle. Nu har man väl nånstans landat i sin position också. Vilket gör att du verkligen får gå tillbaka till grunden och i varje situation tänka vad du ska göra både offensivt och defensivt. Men jag trivs bra.

 

Nickduellerna har förbytts mot löpdueller. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Att Mia Carlsson trivs bra ute på sin kant är kanske inte heller så konstigt. Det var just det lyckade positionsbytet som innebar att 27-åringen fick chansen i landslaget. Under Pia Sundhages år som förbundskapten fick Mia Carlsson nöja sig med tre landskamper. Sedan Peter Gerhardsson tog över i höstas har tre landskamper spelats – där Mia Carlsson fått speltid i samtliga.

Med en spelstil lämpad för Gerhardssons offensiva filosofi och tidiga indikationer på att hon var på tapeten var dock Mia Carlsson inte alltför förvånad när landslagskallelsen kom.

– Jag kände på mig att jag skulle komma med i truppen till Kroatien, men det var kanske inte givet att jag skulle slå mig in i startelvan. Men vi fick så pass många träningsdagar innan Kroatien och jag kände att det gick så bra. Så efter fyra-fem dagar fick man nånstans ändå en indikation på att ”nej, du får nog spela den här matchen”, säger Mia och fortsätter:

– Samtidigt känner jag att när du är ny in i landslaget och får spela de två första matcherna mot Kroatien och Ungern är det också väldigt tacksamt. Hellre det än att ha mött Frankrike och Danmark det första man gör. Utan det var en lagom inkörningsport nånstans. Det kan man nog tacka motståndet för också, att man fick chansen.

 

För ett halvår sedan var hon utanför landslagstruppen – i dag är hon en startspelare. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån.

Efter en succéartad säsong och en pånyttfödelse i ryggen löpte så Mia Carlssons kontrakt med Kristianstads DFF ut under hösten. Trots intresse från andra klubbar menar försvararen att KDFF var det klara förstahandsvalet. Att få fortsätta på föreningens framgångsrika 2017 och gå in i en ny säsong, på en ny arena, med vind i ryggen.

– Ganska tidigt tog ändå två toppklubbar kontakt. Det var intresse och vi tog det aldrig längre än så. Utan jag hoppades såklart att vi kunde lösa det här med KDFF. Men det var några bitar som skulle lösas för att det skulle bli KDFF, och att de nånstans visar att de vill satsa, säger Mia Carlsson och slår fast:

– För som fotbollsspelare handlar det nånstans om att vinna saker. Jag har spelat här i nio år och har ett silver i Svenska Cupen. Jag vill vinna någonting och ska jag vinna någonting vill jag göra det med KDFF.

Någonstans i horisonten siktar Mia Carlsson på att få sin stora landslagsrevansch, och spela ett stort mästerskap med Sverige. Innan dess siktar dock den pånyttfödda klubbveteranen på att skriva historia med sitt kära KDFF – förhoppningsvis med en medalj redan 2018.

Mia Carlsson Bor: Kristianstad. Ålder: 27. Familj: Mamma, pappa, storasyster och storebror. Gör: Fotbollsspelare i KDFF och instruktör på Malmö FF-akademin på Fjälkinge skola. Position: Vänsterback. Klubbar: -2002 Skånes Fagerhults IF, 2002-2008 Vittsjö GIK och 2009- Kristianstads DFF. Landskamper: 6 A-landskamper, 9 U23-landskamper, 11 U19-landskamper och 7 U17-landskamper.

Relaterade artiklar