Laddar

Succé för den ovanliga insamlingen

Den annorlunda insamlingen har blivit en succé. Här kan du sponsra en grillkväll eller ger bort en meter asfalt.

delningar

Furuboda med folkhögskola i Yngsjö och Kristianstad har tagit till ett annorlunda knep för att få folk att skänka gåvor. Det är första gången de använder sig av metoden, inspirerad från välgörenhetsorganisationer (där man bland annat kan köpa en get och ge till behövande).

Via en webbshop är det möjligt att bland annat sponsra en grillkväll och att köpa en meter asfalt. Den sistnämnda gåvan är till för att rusta upp en stig ner till Strandstugan. Statens bidrag till skolan har skurits ner flera år i rad och pengarna till den här typen av extrautgifter räcker inte till.

– Vi vill asfaltera så att så många som möjligt  av våra deltagare ska kunna ta sig ner och njuta. För de som är rullstolsburna behövs det asfalt för att ta sig fram. Furuboda behöver också få in pengar för att kunna köpa in olika produkter till eleverna. Vi får inte finansiering till allt från staten, säger Monica Degert, insamlingsansvarig.

Hur har det gått med insamlingen? – Vi har fått in över 50 000 kronor under de få månader som insamlingen har varit. Folk har kunnat ge bort gåvorna i julklapp eller i present och vi kommer att fortsätta även i år. Det har varit beställningar varje dag, säger Monica Degert.

Furuboda startade som en kursgård år 1964 och bara tre år senare höll lärare från Önnestad utbildningar för personer med funktionsnedsättning. Ungefär hälften av eleverna på skolan har i dag någon typ av handikapp. De får stöd på skolan i att utbilda sig efter sitt eget intresse.

För att kunna göra mer för eleverna utanför lektionerna kan det dock behövas bidrag och där hjälper insamlingen till. Fler fotbollar och dagböcker kan allmänheten köpa åt deltagarna. En insats görs också för att få fler assistenttimmar efter nedskärningar i den ersättning som Försäkringskassan ger.

Relaterade artiklar