Laddar

Stort antal förare blev av med körkortet efter polisinsats

På onsdagen genomförde trafikpolisen i Kristianstad en insats mot fortkörare. Ett stort antal bilister blev av med sina körkort.

delningar

På onsdagen genomförde polisen i Kristianstad en stor insats på väg E22 i höjd med Gualöv. Det visade sig snabbt ge resultat. På bara några timmar fick de fast totalt 111 fortkörare. Av dem blev 25 personer av med sina körkort.

– Resultatet är som det brukar vara när vi mäter hastigheten på motorvägarna. Alla som kör bil på E22 vet vad för hastighet som gäller, men en del tar en chansning. De flesta har inte insikt i vad det kan ha för konsekvenser att köra så fort, säger Bengt-Erik Lind, chef för trafikpolisen i Kristianstad.

Han tar exemplet med en omkörning. Ifall en bilist ska lägga sig i vänsterfilen för att köra om, då är de ofta inte beredda på att det ska komma en bil bakifrån som kör 200 kilometer per timme. Det kan snabbt leda till en allvarlig olycka.

– Det är bättre att hålla ner hastigheten. Om det sker en krock så kan det få fruktansvärda konsekvenser. Det blir väldigt tråkiga följder, säger Bengt-Erik Lind.

Under insatsen på motorvägen mäter polisen med laser från en bro. De kan på långt håll se de bilister som kör för snabbt. Efter att ha läst av registreringsnumret, skickar de ut en MC-polis som får stopp på föraren. Efter onsdagen har ett hundratal av dem fått saftiga böter. 25 stycken får inte längre lov att köra bil. Körkortet dras in mellan en och tre månader.

– Om man har tagit körkort inom två år och har en prövotid måste man dessutom göra om proven med uppkörning och teoriprov. För de mer erfarna förarna kan det bli besvärligt ifall de behöver ta sig till jobbet med bil eller hämta barnen på förskola, säger Bengt-Erik Lind.

Något rekord i beslagtagna körkort blev det dock inte denna gång. Senast i april månad tog polisen fast 30 personer som körde över gränsen för ett omhändertagande på väg E22. Då uppmättes den högsta hastigheten till 212 kilometer per timme.

På onsdagen var den hösta uppmätta hastigheten 162 kilometer per timme, det vill säga långt över 110-gränsen. Fler kontroller på motorvägen är planerade under hösten. Några exakta datum är dock inte bestämda ännu.

Relaterade artiklar