Stora insatsen har gett resultat: "Tagit tillbaka 94 miljoner"

Foto: Gabriel Almlöf

Genom ett samarbete över flera myndigheter har polisen lyckats komma åt grovt kriminella. Det innebär att cirka 94 miljoner nu kan betala tillbaka till statskassan.

delningar

Under onsdagen presenterades resultatet av den myndighetsgemensamma satsningen mot grov organiserad brottslighet i Region Syd. Det vill säga Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg.

Polisen har tillsammans med Skatteverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och en rad andra myndigheter arbetat för att komma åt organiserade brottsligheten. Bland annat handlar det om bidragsfuskande och pengatvätt.

– Polisen kan inte göra det här jobbet på egen hand, utan vi måste jobba tillsammans på alla fronter. Därmed är den här satsningen väldigt viktig för att komma åt de kriminella. Jag tycker att de andra myndigheterna får för lite uppmärksamhet när det kommer till den här typen av brottsbekämpning, säger Mats Berggren som är chef för polisens underrättelsetjänst i Region Syd.

Resultatet för 2017 är att myndigheterna fått in 94 388 069 kronor tillbaka till statskassan genom stoppade utbetalningar, utmätningar och återkrav.

En av de myndigheter som betalat ut väldigt mycket pengar till brottslingarna är Försäkringskassan. Myndigheten har bland annat fått betala ut mycket pengar i tandvårdsbidrag till företag som skickat in papper för behandlingar som de aldrig genomfört.

Försäkringskassans områdeschef Peter Fausö är mycket nöjd med det gemensamma arbetet och att man nu kunnat ge tillbaka en stor summa pengar till statskassan.

– Det här är utsatta grupper som man i slutändan tar pengarna i från. Den organiserade brottsligheten har inte i svensk socialförsäkring att göra.

Arbetet har riktat in sig på några av de tyngsta kriminella när det kommer till bidragsfuskande över hela Region Syd, även om majoriteten av brotten skett i områdena runt Malmö.

Myndigheterna kan inte svara på hur mycket arbetet har kostat, men konstaterar att inkomsterna överträffat utgifterna med marginal.

– Det här lönar sig ordentligt. Det är många miljoner som vi har över efter att vi betalat alla våra utgifter. De här 94 miljonerna vi får in till statskassan kommer kunna finansiera 943 grundskoleelever eller 277 undersköterskor. Det är dit som pengarna ska gå, inte till de kriminella, säger Mats Berggren.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar